Jana Dezinfo Hamplová, posmíval se Válek. Senátorka jej požádala o omluvu, tak ještě přiložil

18.02.2023 19:30

V posledních dnech jsme na sociálních sítích mohli pozorovat verbální střet ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) se senátorkou Janou Zwyrtek Hamplovou (nez.), který vyvrcholil až tweetem, v němž vládní politik udělil své kritičce přezdívku „Jana Dezinfo Hamplová“, za což senátorka nyní žádá omluvu pro urážku na jménu. Advokátka a laureátka ceny Právník roku 2019 v kategorii správního práva, která zvítězila v loňských senátních volbách v obvodu Kroměřížsko, je častým terčem verbálních útoků a vulgárních urážek ze strany svých politických oponentů od doby, kdy se začala veřejně kriticky vyjadřovat na adresu covidových opatření.

Jana Dezinfo Hamplová, posmíval se Válek. Senátorka jej požádala o omluvu, tak ještě přiložil
Foto: archiv J. Zwyrtek Hamplová
Popisek: Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová

Na sociálních sítích se strhla bitva mezi ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) a senátorkou Janou Zwyrtek Hamplovou (nez.). Výměna názorů mezi dvěma politiky začala, když výše zmíněná zákonodárkyně položila šéfovi resortu zdravotnictví řadu otázek ohledně současného kritického nedostatku léků. „Jak je to možné? Většina národa je přece očkovaná… Tedy covid to být jistě nemůže,“ reagovala na svém facebookovém účtu senátorka Hamplová na argumenty ministra zdravotnictví Válka, který současný nedostatek léků zdůvodňoval tvrzením, že spotřeba antibiotik byla začátkem letošního roku enormní.

„A pokud byla vysoká nemocnost, proč nebyla tentokrát epidemie? Proč se netestovalo? Proč se nepřikazovaly roušky? Už firmy dost vydělaly? Nebo se nechce přijít na to, že očkování nefunguje tak, jak se tvrdilo? A co chřipka – nevstala nám náhle ‚z mrtvých‘? Nebo jsou lidé (a hlavně děti) oslabení vším, co poslední dva roky museli? Nebo tu máme x set tisíc lidí víc a nějak se na to zapomnělo? A neměl by ministr zdravotnictví vědět, proč se to děje, a řešit to? Nejen to konstatovat a pokrčit rameny?“ žádala senátorka Hamplová ve svém příspěvku vysvětlení po ministru zdravotnictví.

Vlastimil Válek následně na Twitteru reagoval slovy: „Kdyby si Jana ‚Dezinfo‘ Hamplová zkusila aspoň jednou poslechnout nebo přečíst, co říkám o nedostatku léků a jaké jsou jeho příčiny, nemusela by si vymýšlet hlouposti o nefunkčním očkování. Škoda že radši volí jednodušší cestu a snaží se podbízet lidem lacinými konspiracemi.“ Na žádnou z výše položených otázek člen vlády odpovědný za české zdravotnictví ve své reakci senátorce neodpověděl.

 

 

Ministrova reakce členku horní komory Parlamentu rozhodně nenechala chladnou. Senátorka Hamplová zaslala Válkovi dopis, v němž požaduje omluvu. „To, že patřím mezi kritiky této vlády, tedy i Vás, neznamená, že mne člen této vlády může takto urážlivě označovat. Ode mne nikdo nečetl žádné urážlivé označení, a už vůbec nikdy bych jakkoli nezasahovala do jména. Nemusíte se mnou souhlasit. Dokonce se mohu mýlit a vše ve zdravotnictví je v absolutním pořádku… Ale ministr by se nikdy neměl snížit ve své reakci k něčemu tak primitivnímu, jako je osobní urážka, což jste učinil,“ píše ve svém dopise senátorka Hamplová. Vyjadřování ministra Válka podle jejího úsudku neodpovídá tomu, jakou úroveň by měl mít člen vlády České republiky. Na Facebooku pak ještě vyjádřila obavu, zdali nám nevládne „čtvrtá cenová“.

Ministr Válek v reakci na dopis senátorky Hamplové sdělil redakci Seznam Zpráv, že se za svůj výrok omlouvat nebude. „Je snadno dohledatelné, že paní senátorka cíleně a systematicky pracuje s dezinformacemi,“ podotkl vládní politik a své oponentce vytkl např. její kritické postoje ke covidové politice či masové migraci z Ukrajiny.

Jana Zwyrtek Hamplová je absolventkou Právnické fakulty Univerzity Karlovy, již bezmála tři dekády pracuje v advokacii a věnuje se rovněž rozsáhlé publikační a vzdělávací činnosti ve svém oboru. Je laureátkou prestižní ceny Právník roku, kterou získala v roce 2019 v kategorii správního práva. Jako advokátka proslula úspěšným zastupováním obcí ve sporech proti státu.

Právnička upadla v nemilost u určité části politického spektra a médií v době covidové, kdy veřejně upozorňovala na protiústavnost a nezákonnost některých vládních opatření omezujících práva a svobody občanů. Kritizovala např. lockdowny, povinné očkování a diskriminaci neočkovaných. Řadu z těchto opatření následně pro jejich nezákonnost zrušily soudy.

Jana Zwyrtek Hamplová se pro své veřejné aktivity dokonce dostala na seznam hlavních tuzemských „dezinformátorů“, který loni v září sestavili anonymní autoři a následně jej rozšířili na Twitteru. V tabulce mapující českou „dezinformační scénu“ se kromě Hamplové objevili také např. imunolog prof. Jaroslav Turánek, kardiochirurg a dlouholetý emeritní přednosta Kardiocentra a Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM prof. MUDr. Jan Pirk společně s celou řadou oceněných odborníků z různých oborů.

Jana Zwyrtek Hamplová byla zvolena senátorkou za obvod Kroměřížsko ve volbách loni na podzim. Během volební kampaně a následně po svém zvolení do úřadu čelila návalu mnohdy vulgárních urážek od svých politických oponentů, kteří ji označovali takovými výrazy jako „kolaborantská k*nda“. Novinář Petr Honzejk posměšně komolil jméno zákonodárkyně jako „Zyrtec Hamplová“, protože na ni prý má alergii.

Když Hamplová začátkem loňského prosince v Senátu zkolabovala, načež ji musela odvézt sanitka, dočkala se na sociálních sítích posměchu od bývalého premiéra Mirka Topolánka, který její zdravotní problémy ironicky okomentoval slovy: „Paní senátorka dnes zkolaborovala.“

Koleganě senátorka Miroslava Němcová mezitím na Twitteru rozebírala, zda bylo správné, že jí senátoři vládní strany s lékařským diplomem poskytli první pomoc.

Sama své zdravotní potíže částečně přisuzuje nepřátelské atmosféře na půdě horní komory Parlamentu, kterou téměř celou ovládají vládní strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…