Je to tady! Muži docházejí. Připraví se ženy. Na Ukrajině jde do tuhého

10.04.2024 19:34

Ukrajinská poradkyně velitele pozemních sil pro otázky rovnosti žen a mužů Oksana Grigorievová zdůrazňuje důležitost zapojení žen do obranných sil pro vypořádání se s nedostatkem lidských sil. Aktuálně již 65 tisíc žen slouží v ukrajinské armádě, což představuje nárůst o 40 % od roku 2021, avšak většina z nich jen dobrovolně. Podle vojenského analytika na síti X Ukrajina již dosahuje svého limitu v odvodu mužů, proto se další mobilizace odkládá.

Je to tady! Muži docházejí. Připraví se ženy. Na Ukrajině jde do tuhého
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Výcvik ukrajinských vojáků

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17420 lidí
V následujících letech se Ukrajina bude muset připravit na mobilizaci žen, říká poradkyně velitele pozemních sil pro otázky rovnosti žen a mužů Oksana Grigorievová.

„Podle naší ústavy je povinností každého Ukrajince chránit svou vlast, takže je správné, aby sloužily i ženy,“ uvedla Grigorievová pro britský deník The Times.

Podle vládních údajů aktuálně v ukrajinské armádě slouží 65 tisíc žen, což je nárůst přibližně o 40 procent oproti roku 2021. Z většiny se jedná o dobrovolnice vzhledem k tomu, že Ukrajina doposud nemá povinné odvody do armády pro ženy.

Zastávat v armádě bojové pozice přitom bylo ženám na Ukrajině dovoleno teprve v roce 2018. Přesto jich je v aktivních bojových funkcích méně než desetina. Zbytek pracuje jako zdravotnice, zpravodajské důstojnice a administrativní pracovnice.

V Izraeli, kde je od formálního založení země v roce 1948 ženská branná povinnost, tvoří ženy přibližně 40 % ozbrojených sil. Podle ukrajinské poradkyně pro otázky rovnosti a mužů by si z Izraele měla vzít Ukrajina příklad. „Náš severní soused jen tak nezmizí. Po stovky let na nás opakovaně útočili. Stejně jako Izrael na to musíme být připraveni, a to znamená vycvičit muže i ženy, aby byli připraveni na válku,“ dodala Grigorievová.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že neplánuje zavést ženskou brannou povinnost. Přesto se už teď ženy s lékařským vzděláním musejí registrovat na náborových úřadech.

Kromě nedostatku munice se Ukrajina pomalu začíná potýkat i s nedostatkem lidských sil. Velitelé armády tvrdí, že v letošním roce bude potřeba až 500 000 nových rekrutů. Minulý měsíc přitom prezident Zelenskyj už snížil věk branné způsobilosti mužů z 27 let na 25.

Vojenský analytik na síti X pod přezdívkou Trapped Ion sdílel statistiku z Nikolajevské oblasti na Ukrajině, podle které bylo k prosinci 2023 mobilizováno 33 tisíc mužů, z toho 21 tisíc do bojových pozic. „Což znamená, že na celé Ukrajině je milion mobilizovaných, 700 tisíc z toho v bojových pozicích,“ vyvozuje ze statistiky analytik.

Na tato čísla přišel pomocí jednoduchého výpočtu, kde vzal celkový počet oblastí na Ukrajině vzhledem k celkovému počtu obyvatel, zjistil procento z celkového počtu, vydělil vše procentem Nikolajeva a pak vynásobil 33 tisíci.

Na základě věkové kategorie pro odvody mužů – tedy 25 až 64 let, se dostal k číslu 265 tisíc. Toto číslo nicméně nebere v potaz udělené výjimky a muže, kteří již odešli. Číslo tak upřesnil na 200 tisíc, neboli 17 %.

Odkladem pro další mobilizace je tak podle jeho kalkulací skutečnost, že Ukrajina již pomalu dosahuje svého limitu v odvodech mužů. „Důvod, proč se mobilizace odkládá, je tento: čísla. Ano, ekonomika také, ale pokud už jste na 17 %, existuje limit, jak vysoko se můžete dostat,“ tvrdí analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zelenskyj, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka Nový , 11.04.2024 7:14:15
Ten člověk je šílený. To chce nechat vybít celou mladou ukrajinskou populaci? A jen proto, aby ho Američani pochválili? Celé to šílenství je postavené na dementním předpokladu, že je možné porazit jadernou supervelmoc. Je to možné, ale za cenu zničení planety. Ale nutno přiznat, že naši představitelé u v té blbosti úspěšně konkurují.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …