Je tu boj o poslední zbytky naší suverenity! Bobošíková sleduje, co víří kolem Fialy. V Bruselu i doma

19.07.2022 21:30 | Ze sítí

Tlak na likvidaci posledních zbytků státní suverenity členských států EU nabývá na síle, premiéra Fialu chtějí dokonce někteří zarytí eurofederalisté hnát před Evropský soudní dvůr, pokud nebude skákat, jak oni pískají, uvádí ve své relaci Aby bylo jasno moderátorka Jana Bobošíková. V rámci této skutečnosti pozornost směřuje na reakci českých europoslanců, kteří předsedu české vlády před útoky nebrání. Přitom se jedná i o existenci nebo neexistenci Temelína. Hovoří také o páté koloně v pětikoalici.

Je tu boj o poslední zbytky naší suverenity! Bobošíková sleduje, co víří kolem Fialy. V Bruselu i doma
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentka ISDE, Jana Bobošíková

Hysterický tlak eurofederalistů a socialistů všech barev na zrušení tzv. práva veta pro jednotlivé země EU se stupňuje. V těchto dnech se pro jeho zrušení vyslovil německý kancléř Olaf Scholz, právo veta jednotlivých států nazval sobectvím. Evropská unie podle něj bude údajně silnější, pokud v ní jednotlivé státy nebudou mít žádné samostatné slovo.

Pokud by právo veta bylo zrušeno, znamená to pro Českou republiku velké nebezpečí. Například zrušení jádra jako možného energetického zdroje, což by mohlo znamenat, že bychom bez diskuse museli odstavit Temelín a Dukovany, upozorňuje Bobošíková. Nebo v případě, že bychom nesouhlasili se zavedením globální daně tak, jak ji nyní vetovalo Maďarsko, nebylo by nám to nic platné, jelikož by nás ostatní přehlasovali.

Spolu s tím přibude také bič na státy, které nebudou bruselské úředníky, eurofanatiky a socialisty všeho druhu poslouchat: „Pokud se jim nebude líbit, co se děje v té které zemi, prostě jí seberou dotace. Nikdo nebude mít možnost toto rozhodnutí zvrátit,“ pokračuje Bobošíková.

„Zrušením práva veta lze také likvidovat konkurenční výhody jednotlivých ekonomik členských států Evropské unie, v našem případě jadernou energetiku. V případě jiných států zemědělství nebo víru založenou na tom, že manželství je svazek muže a ženy, a navíc trestat neposlušné,“ přibližuje Bobošíková úskalí nesoucí v sobě skoncování s právem veta.

Ke zrušení práva veta vyzývá šéfka Evropské komise Leyenová a většina poslanců Evropského parlamentu. U europoslanců ze čtyřech z pěti vládních stran má odevzdání veškerých národních zájmů do Bruselu podporovatele: „Z České republiky pro to, abychom neměli možnost v klíčovém momentu bránit sami sebe a své zájmy, hlasovali i někteří poslanci za TOP 09 a STAN a všichni poslanci KDU-ČSL a Pirátů. Poslanci ODS a SPD byli proti, většina poslanců hnutí ANO se hlasování zdržela,“ přibližuje moderátorka.

Vláda Petra Fialy i on osobně jsou ke zrušení práva veta v tuto chvíli zdrženliví. „Fialova vláda to nemá jednoduché, předsedá Evropské unii a podle Lisabonské smlouvy by měla požádat Evropskou radu o svolání tzv. konventu, který by změny navrhl,“ zmiňuje.

Se značnou agresivitou na půdě europarlamentu žádal premiéra Fialu o spuštění procesu změny smluv, které zbaví země posledních zbytků suverenity, europoslanec a bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt. Tvrdil, že kroky EU ve válce na Ukrajině brzdí právě samostatné rozhodování unijních států. Zaútočil také na Maďarsko, že si dovolilo využít svého zákonného práva veta při hlasování o zavedení globální daně, jde podle něj o vydírání.

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9634 lidí
Verhofstadt se také opřel do českého ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka, který se v rámci svých pravomocí písemně dotázal ostatních států EU, zda chtějí, nebo nechtějí změnit pravomoci unijních orgánů. „Pane ministře, na co si to hrajete. Řekněte ano tomu, co žádá předsedkyně Parlamentu. Nemluvte jako Václav Havel, jednejte jako Václav Havel,“ zaútočil belgický europoslanec na Beka.

Slova na obhajobu české vlády z řad českých europoslanců prý nezazněla: „Nepodařilo se nám najít, že by někdo z českých europoslanců vystoupil vůči vystoupení neomaleného Belgičana na adresu české vlády,“ podotýká.

Slovní agresivitou a tlakem na českou vládu nic nekončí. „Vlivní eurofederalističtí lobbisté, kteří už roky bojují za zrušení práva veta, se nechali slyšet, že pokud rada dnes v čele s Českou republikou nebude konat, měli by ji poslanci Evropského parlamentu žalovat u Evropského soudu,“ dodává Bobošíková.

„Ustojí, nebo neustojí Fialova vláda tlak Evropského parlamentu, Evropské komise, eurounijních socialistických a zelených lobbistů, Německa, Francie a hlavně domácí páté kolony, tedy zástupců čtyř z pěti koaličních stran? Otevře debatu o odevzdání posledních zbytků pravomocí do Bruselu? Zatím je Fialův jindy prounijní kabinet překvapivě zdrženlivý,“ shrnuje Bobošíková závěrem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…