Jestli je na Ústavním soudu Rychetský, je rozhodnuto. Senioři ostrouhají. Po podpisu Pavla se ozval znalec

17.03.2023 18:55 | Rozhovor

„Svým způsobem je skvělý manekýn jako prezident,“ hodnotí i vizuální stránku nového českého prezidenta mediální expert Jiří Mikeš. Zásadně se ale pozastavuje nad podpisem prezidenta Petra Pavla k valorizaci penzí. „Holt, my, senioři, ostrouháme!“ podotýká. „Ví, že je to hloupost, ale pětikoalice ho zvolila a zase si to nemůže rozházet s novináři, kteří mu jdou tak na ruku, a s umělci, kteří šíleli radostí, že se dostal na Hrad.“ Plný Václavák podle něj vyslal naprosto jasný signál.

Jestli je na Ústavním soudu Rychetský, je rozhodnuto. Senioři ostrouhají. Po podpisu Pavla se ozval znalec
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident ČR Petr Pavel

„Rozdělil bych to hodnocení na dvě části,“ předesílá mediální analytik Jiří Mikeš. V první části zhodnotil Petra Pavla po vizuální stránce, tedy jak se obléká a vystupuje. „To je všechno důstojné, hodné prezidenta. Svým způsobem je skvělý manekýn jako prezident. Stejně k tomu přistupuje i jeho manželka. Vystupuje zdrženlivě a hezky se obléká. Je to velice hezký prezidentský pár, jaký jsme na Hradě dlouho neměli,“ dodal.

Ale co udělal se zákonem k valorizaci penzí?

Pak už se Mikeš pustil do druhé části. „Je na něm vidět, že nemá moc politických zkušeností. Myslel jsem si, že poradce vybral skvěle. Ale co teď udělal se zákonem, který se týkal valorizace penzí? Neměl to podepsat, ani vetovat a jít od toho. Říct: Nechci s tím mít nic společného, ještě si to projednejte! Teď bude záležet na Ústavním soudu. A jestli je tam stále pan Rychetský, tak je rozhodnuto. Holt, my, senioři, ostrouháme,“ popsal Mikeš.  

Zdražování přitom nebere konce, objevují se informace o platbách ve zdravotnictví, lidé by měli přijít o různé slevy atd. Nespokojenost je docela zřetelná. „Je fakt, že výdaje jsou enormní a tato vláda neumí hospodařit. Nejsou v ní žádní makroekonomové. Doufejme, že zvítězí selský rozum. Když se podíváme na Senát, ten je úplně zbytečný. A Poslanecká sněmovna, ta stoosmička, ta pětidemolice, dělá ‚pěkný věci‘!“ rozčílil se Mikeš. „Pan Stanjura není makroekonom. Byrokracie nabrala takový grády! A těch zbytečných lidí v různých orgánech, rozdělování peněz lidem ve zbytečných neziskovkách. Chtělo by to velkou inventuru. Jenže udělat ji tak, aby se tenhle stát nepotopil a nepřivedl k nějakému zmaru,“ dodal.  

A jak si vysvětlit prezidentovo rozhodnutí, co se týká valorizace penzí? „Ani ryba, ani rak. Ví, že vše bylo schvalováno v časové nouzi, ale pětikoalice ho zvolila. Ví, že je to hloupost, ale zase si to nemůže rozházet s novináři, kteří mu jdou tak na ruku, a umělci, kteří šíleli radostí, že se dostal na Hrad. A že si to trochu rozházel s tou druhou částí národa? Ale to se dá napravit.“  

Prezident Pavel se podle Mikeše postupně začne osamostatňovat

Mikeš předpokládá, že Pavel bude mít dostatečný vliv i na politiku vlády. „Věřím tomu, že se postupně začne osamostatňovat,“ dodal.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Čecháčkové, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekamilenka , 17.03.2023 19:18:12
podívejte se na Francouze. Ti se umí ozvat a vykopou Macrona.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…