Klaus oslaví výročí konce války v Moskvě

23.04.2010 16:34

Prezident Václav Klaus se zúčastní moskevských oslav 65. výročí konce druhé světové války. Přijal pozvání svého ruského protějšku Dmitrije Medveděva.

Klaus oslaví výročí konce války v Moskvě

O tři dny dříve navštíví Klaus spolu s manželkou Livií slavnostní recepci, kterou ke stejné příležitosti pořádá ruské velvyslanectví v Praze.

Oslavy Dne vítězství, jak se ruský státní svátek oficiálně nazývá, budou letos v Moskvě velkolepé, chybět nebude ani tradiční vojenská přehlídka na Rudém náměstí.

Možnost brzké návštěvy Ruské federace naznačil Klaus už na začátku dubna, když Medveděv přijel do Prahy podepsat s americkým prezidentem Barackem Obamou novou smlouvu o jaderném odzbrojení.

Moskva na oslavy vítězství Sovětského svazu nad fašistickým Německem pozvala v první řadě představitele Společenství nezávislých států, které vzniklo po rozpadu SSSR v 90. letech. Představitelům dalších zemí bylo oznámeno, že budou vítanými hosty, pokud projeví zájem.

Takové přání zatím podle ruských zdrojů projevili a následně byli písemně pozváni německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Před pěti lety na pozvání tehdejšího prezidenta Vladimira Putina do Moskvy přijelo 54 státníků v čele s tehdejším americkým prezidentem Georgem Bushem. Už tehdy mezi nimi byl i Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

7:10 Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

Umělec David Černý se v debatě o svém nejnovějším díle „motýlů“, visících nad pražskými ulicemi, dov…