„Majdan v Gruzii probíhá.“ Ladislav Větvička ze země, kde se dnes rozhodne

28.05.2024 16:00 | Rozhovor

V Gruzii dnes bude parlament přehlasovávat veto prezidentky o zákonu, který vyžaduje, aby se neziskové organizace s financováním ze zahraničí tak musely identifikovat. Probíhají protesty, gruzínské vládě hrozí EU i Spojené státy. Přímo z Gruzie pro ParlamentníListy.cz promluvil cestovatel a bloger Ladislav Větvička. Gruzínci se prý do EU těší, protože dává dotace a pomůže jim se zbavit korupce. A vůbec netuší, zda je v EU někdo chce. A současné protesty? „V Gruzii probíhá v přímém přenosu pokus o další barevnou revoluci,“ říká Ladislav Větvička.

„Majdan v Gruzii probíhá.“ Ladislav Větvička ze země, kde se dnes rozhodne
Foto: Facebook Ladislava Větvičky
Popisek: Ladislav Větvička

Ladiku, v neděli jsme byli po čase v pražské gruzínské restauraci, kde jsme se výborně najedli. A teď vidíme, že gruzínský parlament se chystá přehlasovat veto prezidentky na zákon o neziskových organizacích. Ty jsi v Gruzii. Tak co se tam děje?

Jsem tady pod Kavkazem druhý týden. V Gruzii probíhá v přímém přenosu pokus o další barevnou revoluci a „zmajdanizování“ společnosti, vedoucí ke státnímu převratu. Zatím je ten pokus ve fázi klidu před bouří, zatím se nestřílí ani v ulicích, ani ze střech, zatím se neničí majetek, zatím se nezapalují pneumatiky ani policisté. Ale ten scénář z předchozích „majdanů“, třeba v Damašku nebo v Kyjevě, je tak jednoznačný, že je až neuvěřitelné, že se nestydí používat pořád stejné metody. Ale vlastně proč ne, když se ukázaly jako fungující a ověřené?  

Záminkou k nepokojům je zákon o zprůhlednění financování neziskovek, které by měly být jasně označované, pokud mají více než 20 % svých příjmů ze zahraničních zdrojů. Tento zákon se tady nazývá „ruský“, přestože jej jako první země na světě přijaly USA už v roce 1938, kdy bylo třeba zajistit, aby nacistické Německo nemohlo přes své agenty ovlivňovat veřejné mínění v USA. Myslím, že normálně myslícím lidem přijde jako přirozené, že každá země, včetně té naší, by měla mít podobný zákon už jen proto, aby se vědělo, které organizace jsou financovány ze zahraničí a proč.

Tys v nedávném rozhovoru říkal, že Gruzínci se těší, že jim z EU přitečou peníze a že když jim ty vysvětluješ, že „přitečou“ i příkazy a zákazy, jsou překvapeni. 

Včera jsme byli v rybí restauraci nedaleko Batumi. Restaurace byla nádherná, gruzínská jídla a vína také, však to znáš. Při diskusi s majitelem, kterému před restaurací vlála evropská vlajka, jsem se jej zeptal, jestli si uvědomuje, že pokud by tady platila evropská pravidla, tak mu restauraci okamžitě zavřou? Řekl, že to ví, ale že se přesto už těší, až bude moci přijímat dotace z eurosajuzu, jak tomu tady říkají. Oni mají opravdu v hlavě zafixováno, že evropská prosperita vzniká z dotací. Je to obludné, když takhle uvažují dospělí, podnikající lidé. Takže se pak nemůžeme divit tomu, když mladí běhají po ulicích s vlajkami EU.

Ta gruzínská vláda vypadá tak trochu jako jednobarevná vláda hnutí ANO, s „majitelem“ Ivanišvilim, kterého třeba čeští Piráti titulují jako oligarchu. Je to přesná analogie?

Společnost je rozdělená asi tak, jako jakákoliv jiná společnost ve světě včetně té naší. Mladí mají své nevyzrálé názory, zkušenější se je snaží usměrňovat a opačně. V posledních parlamentních volbách obdržela strana Gruzínský sen skoro 50 % hlasů, opoziční Sjednocené národní hnutí skončilo druhé s podílem 30 % hlasů. Obě hlavní politické strany se označují za prozápadní a jeví zájem o co nejtěsnější svazky s NATO a EU. Opozice ale vládní stranu Gruzínský sen viní z toho, že zatímco oficiálně deklaruje prozápadní směřování, ve skutečnosti razí politiku nahrávající Rusku. Piráti u nás na jedné straně titulují Babiše oligarchou, na druhé straně tento oligarcha nepodporuje zeleno-pirátská zvěrstva typu „gryndýlu“. Takže vlastizrádcem je tedy kdo? Piráti nebo oligarcha?

V tom gruzínském zákoně se výslovně uvádí, že nesmí omezovat fungování neziskovek a médií, které berou peníze ze zahraničí. Jen to o sobě musí hlásit. Proč tolik povyku kvůli tomu?

O ten zákon jde až ve druhé řadě. V řadě prvé je to jen nástroj, jak destabilizovat situaci, zapálit Kavkaz a otevřít druhou frontu na jižní hranici Ruska. Tak jako v roce 2013 vůbec nešlo na Ukrajině o to, aby se našla nějaká vhodná forma spolupráce s EU. Tehdejší dohodu musel prezident Janukovyč odmítnout, protože zemi hrozily obrovské ekonomické ztráty. Ale jako nástroj destabilizace posloužilo toto odmítnutí skvěle. Stejnému cíli slouží i gruzínský zákon o neziskovkách. Každá suverénní země by jej měla mít. Ale místo toho jsme svědky naprosto nevybíravému vměšování EU do vnitřních záležitostí Gruzie. EU vyhrožuje ukončením přístupových rozhovorů, USA dokonce vyhrožují zrušením bezvízového styku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Politické neziskovky, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLadislaw , 28.05.2024 16:57:39
to je asi to nejhorší co mohlo slušné lidi potkat. Včera jsem se díval na to jak nějaký Hůle z Člověka v tísni diskutoval s ministrem Bartošem o tom co by měl stát dělat pro bydlení. Nechápal jsem proč toho Hůleho, takového gaunera pouští do televize, kterou všichni platíme a on tam lobuje pro byty pro zaměstnance té Pánkovi extrémistické organizace. Proč tam nebyly tisíce dalších organizací, ale jen ten Hůle. To je otřesné co se tady děje!! Jakým právem má ta soukromá organizace, nikým nevolená, nikomu nic nedávající možnost zasahovat do veřejného dění přes televizi, kterou musíme všichni platit??

|  21 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…