Konec bojů o katedrálu? Církev a stát hledají řešení

21.05.2010 19:27

Spor o katedrálu sv. Víta se možná chýlí ke konci. Katolická církev a stát se spolu snaží dohodnout na společném spravování chrámu.

Konec bojů o katedrálu? Církev a stát hledají řešení

Církev zároveň zvažuje stažení stížnosti, kterou podala u Ústavního soudu. Učinila tak před rokem, když v jejím čele stál ještě kardinál Miloslav Vlk. Církev tímto reagovala na soudní rozhodnutí, že katedrála patří státu.

Po odchodu Vlka a nástupu Dominika Duky vyzval Ústavní soud nového pražského arcibiskupa, aby zvážil, zdali chce ve stížnosti pokračovat. O tom se nyní Metropolitní kapitula chrámu svatého Víta a Kolegiátní kapitula všech svatých rozhodují.

Chýlí se dlouholetý boj ke konci?  

Dominik Duka v Radiožurnálu také potvrdil, že se církev chce dohodnout se Správou Pražského hradu na společném spravování chrámu: „Ta jednání probíhají a chýlí se ke konci," uvedl pro rozhlas Duka. Mluvčí prezidenta Radim Ochvat informaci potvrdil, více k jednání neprozradil.

Boj o katedrálu trvá již od roku 1992. Obecné soudy dávaly léta za pravdu právě církvi, ale před třemi roky do sporu zasáhl Nejvyšší soud, jenž svoje rozhodnutí opřel o vládní nařízení z roku 1954 o chráněné oblasti Pražského soudu. Z nařízení vyplývá, že chrám sv. Víta je památka, která patří všemu československému lidu, čili státu.

Symbol české státnosti

Katedrála je nejnavštěvovanějším českým chrámem a jedním z hlavních symbolů české státnosti. Sloužila jako korunovační místo; pochováni jsou zde významní čeští panovníci. V katedrále se také doposud nacházejí české korunovační klenoty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: apo

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Odstěhujte se.“ Vzkaz pro Vášáryovou poté, co Xavera málem ušlapal internet

10:05 „Odstěhujte se.“ Vzkaz pro Vášáryovou poté, co Xavera málem ušlapal internet

Kdo rozdmýchal nenávist ve společnosti, která nakonec vedla k atentátu na Roberta Fica? Moderátor a …