Krčál a Hamáček svolali na odpoledne novináře. Dojde na další demisi kvůli opisování?

17.07.2018 14:42

Ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) a předseda ČSSD Jan Hamáček vystoupí dnes v 15:00 s mimořádným prohlášením. ČTK o tom informoval mluvčí ČSSD Petr Vurbs.

Krčál a Hamáček svolali na odpoledne novináře. Dojde na další demisi kvůli opisování?
Foto: ČT
Popisek: Petr Krčál

Tiskový briefing se pravděpodobně bude týkat Krčálovy bakalářské práce. Server Seznam Zprávy v pondělí informoval, že v práci je mnoho stránek stejného textu, který dříve napsal jiný autor. Kvůli obdobnému problému skončila minulý týden ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO).

Bakalářskou práci na téma Mládež a volný čas Krčál obhajoval v květnu 2007 na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Specializovaný program v práci nalezl podobnosti ve 14 procentech textu, napsal Seznam. Odhalené pasáže se týkaly zejména neocitovaných odstavců z odborných knih, které tak autor v práci nepřímo vydával za svoje vlastní formulace. Podobných, téměř shodných či zcela shodných pasáží je v Krčálově bakalářské práci ve skutečnosti mnohonásobně více, uvedl server.

Krčál měl dnes v 15:00 vystoupit na briefingu po jednání na Úřadu práce, jeho ministerstvo nicméně informovalo, že byl zrušen. Krátce na to oznámila mimořádné prohlášení ČSSD. K vysvětlení dnes Krčála vyzývali někteří členové strany, ale i opoziční politici. Místopředsedkyně ČSSD Jana Fialová, která je také Krčálovou místopředsedkyní krajského výboru strany na Vysočině, ČTK řekla, že Krčála zná a váží si ho jako odborníka. „Myslím si, že tady je potřeba aby se k tomu on vyjádřil, jak tu práci psal,“ řekla.

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila je třeba, aby se osvětlilo, zda Krčál část práce opsal. Pokud se to potvrdí, měl by odejít. „Měl by na to premiér reagovat, je to jeho tým,“ řekl Pospíšil. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek by kvůli aféře nevyvolával hlasování o nedůvěře vládě. Opisování je podle něj neetické a nepřijatelné, ale marginální například proti konfliktu zájmů či trestnímu stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO), vysvětlil.

Předsedu Pirátů Ivana Bartoše udivila hlavně Babišova reakce, když v pondělí řekl, že je zvědav hlavně na to, zda bude reakce médií stejná jako u Malé. „Vzhledem k tomu, ze vykrádá i opoziční návrhy zákonů a prezentuje je jako své, pro něj opisování diplomek asi problém není,“ napsal na Twitteru. Podle předsedy SPD Tomia Okamury by měl záležitost řešit premiér. „Má plnou zodpovědnost za to, s kým vládne. My jsme té vládě důvěru nedali, upozorňovali jsme, že to je nesourodý slepenec, kde jsou nedůvěryhodní lidé,“ řekl novinářům ve Sněmovně.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Malá minulý týden v pondělí skončila v čele ministerstva spravedlnosti po 13 dnech ve funkci, ještě před hlasováním Sněmovny o důvěře pro druhou Babišovu vládu. Výzvám k odstoupení z funkce Malá čelila poté, co se objevila podezření z opisování u jejích diplomových prací na Panevropské vysoké škole v Bratislavě a Mendelově univerzitě v Brně. Malá odmítla, že by úmyslně opisovala. Připustila, že mohla chybovat při používání citací. Celou věc označila za mediální kampaň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…