Koronavirus už ohrožuje i lyžaře v Alpách. A to není všechno...

08.02.2020 14:07

Koronavirus z Číny už řádí i ve francouzských Alpách. Nemoc tam rozšířil Brit, který se zúčastnil obchodního kongresu v Singapuru. Spojené státy potvrdily, že na koronavirus zemřel první Američan. Strach narůstá i v japonské Jokohamě.

Koronavirus už ohrožuje i lyžaře v Alpách. A to není všechno...
Foto: Twitterový účet @Mikeygy
Popisek: Pilot na letišti ve Wu-chanu na počátku pandemie

Koronavirus se dál šíří. Podle agentury Reuters se ve francouzských Alpách tímto nebezpečným virem nakazilo pět Britů, mezi nimi i jedno dítě. Nakazili se poté, co sdíleli chatu s návštěvníkem, který pobýval v Singapuru.

„Na původní případ jsme byli upozorněni včera večer, je to britský občan, který se vrátil ze Singapuru, kde pobýval mezi 20. a 23. lednem, a do Francie přijel 24. ledna na čtyři dny,“ uvedla francouzská ministryně zdravotnictví Agnes Buzyn.

Celkový počet lidí nakažených koronavirem ve Francii nyní dosáhl čísla 11.

Původní nositel viru, britský občan, se zúčastnil v Singapuru ekonomického kongresu, kde se sešlo celkem 94 cizinců z různých zemí.

Spojené státy oznámily, že v epicentru nemoci, ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej, zemřel šedesátiletý americký občan. Jde o první nečínskou oběť viru, který napadá plíce člověka.

Virem se zatím nakazilo takřka 32 tisíc lidí, většinou v čínském Wu-chanu. Nemoci podlehlo na 722 lidí. Koronavirus z Číny tak v roce 2020 zabil skoro stejné množství lidí jako virus SARS v letech 2002 až 2003.

Strach narůstá také v Japonsku, přesněji řečeno v Jokohamě, kde na výletní lodi Diamond Princess rostou počty nakažených. Na výletní lodi s tísícovkami turistů narostl počet nemocných na 64, napsala agentura Reuters.

Odborníci se však nedokážou shodnout, jak nebezpečná nemoc opravdu je. Profesor Allen Cheng, odborník na infekční choroby na Monash University v australském Melbourne agentuře Reuters sdělil, že je těžké zhodnotit nebezpečnost stávajícího koronaviru.

Zatím se zdá, že viru podlehla 2 procenta nakažených, ale pravděpodobně existuje řada lidí, kteří se nakazili, ale nebyli testování. Skutečnou úmrtnost tak ještě nebudeme nějakou dobu znát,“ oznámil profesor.

Virus je ranou nejen pro lidi, ale také pro čínskou vládu. Předpokládá se, že růst čínského HDP zpomalí ke 4 procentům. Pekingské komunistické vedení uzavřelo města, zrušilo lety a zavřelo továrny. Všechno s cílem zastavit šíření epidemie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…