Česko překročilo epidemický práh. V Praze to bude trvat možná i čtrnáct dnů. Varuje hlavní pražská hygienička

07.02.2020 15:18

ROZHOVOR Pro pražské hygieniky je aktuálně chřipka skutečně větším problémem než koronavirus 2019-nCoV. Nacházíme se na hranici epidemického prahu, počet onemocnění je velmi vysoký. To tvrdí ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP) Zdeňka Jágrová. Také obhajuje očkování proti chřipce.

Česko překročilo epidemický práh. V Praze to bude trvat možná i čtrnáct dnů. Varuje hlavní pražská hygienička
Foto: Hans Štembera
Popisek: Léky, ilustrační foto

Jak vnímáte i českou hysterii z koronaviru, který se šíří po světě z čínského města Wu-chan?

Hysterii kolem koronaviru příliš nerozumím. Patrně je působena i mediálními zprávami, které vždy popisují jen určitou, pro média atraktivní část problematiky, která je divácky zajímavá. To pak následně zřejmě ovlivňuje celkové společenské vnímání a jeho reakce. Reálně je nadále výskyt ohniska nákazy koronavirem 2019-nCoV vzdálený. Naše příslušné orgány v současnosti činí také potřebná opatření.

Anketa

Byl by Dominik Hašek dobrý prezident?

2%
98%
hlasovalo: 32841 lidí

Samozřejmě nelze tvrdit, že se u nás toto onemocnění nevyskytne. Nelze vyloučit, zda se objeví, ale veškerá nastavená opatření jsou taková, že se nemůže dále šířit – a to je i doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), které bylo nedávno rozesláno s tím, že pokud dojde k výskytu, je třeba zajistit potřebná protiepidemická opatření, aby nedocházelo k rozšiřování onemocnění.

Není právě bující epidemie chřipky, byť ve stínu zájmu médií, pro nás mnohem větším problémem?

Pro pražské hygieniky je aktuálně chřipka skutečně větším problémem než koronavirus 2019-nCoV. Nacházíme se na hranici epidemického prahu, počet onemocnění je velmi vysoký.

Jak rozsáhlá je současná epidemie chřipky?

Současná epidemie chřipky je na vrcholu. Česko překročilo takzvaný epidemický práh, 1500 nemocných v přepočtu na 100.000 obyvatel. Předpokládám, že v Praze potrvá ještě tak týden, čtrnáct dnů, než dojde ke stabilizaci a začne počet hlášených onemocnění klesat.

Všichni začali nakupovat ve velkém roušky a respirátory. Není ale jejich pověst ochrany proti virovým epidemiím přehnaná?

To, že nemají pověst ochrany proti virovým epidemiím, spíš vyplývá z problému, že se hovoří o běžných, chirurgických rouškách, které k tomu, aby člověka, který je nosí, chránily před infekcí zvenku, nejsou určeny. Slouží k ochraně operační rány před bakteriemi a viry, které může mít operatér v nosohltanu nebo dutině ústní. Nikdo z nás není zcela sterilní. Dýchací cesty každého obsahují některé viry a bakterie.

Jste zastáncem očkování proti chřipce. Jak reagujete na argumenty odpůrců očkování?

Argumenty odpůrců očkování proti chřipce jsou mnohdy velmi laické, nicméně jsou o nich přesvědčeni a nenechají si nic vysvětlit. Neexistuje možnost, že by po aplikaci očkovací látky mohlo dojít k samotnému onemocnění chřipkou. Virus v očkovací látce je rozštěpený, neživý, nemůže onemocnění vyvolat. Ilustrativně to lze laicky popsat, jak říkává jeden z praktických lékařů, takto: když rozeberete auto na šroubky, tak také nepojede. Na podobném principu funguje vakcína proti chřipce, ve které je virus rozebrán na jednotlivé fragmenty a použity jsou pouze fragmenty odpovědné za imunitní odpověď. Aplikací očkovací látky se nikdo nakazit nemůže.

Jaká je dnes proočkovanost české společnosti, co se chřipky týče?

Celková proočkovanost české populace se pohybuje kolem pěti procent. Proočkovanost osob se zdravotní stigmatizací, to znamená s chronickým onemocněním plic, srdce, ledvin a diabetiků, je na úrovni zhruba dvaceti procent.

Nicméně úmrtnost na nový koronavirus je mnohem vyšší než na chřipku. Takže jakási ostražitost asi je namístě, nebo ne?

Ano, ostražitost namístě bezesporu je. Celosvětově je ale úmrtnost na koronavirus srovnatelná s úmrtností na chřipku. Na koronaviru je nejzávažnější rychlost jeho šíření. Právě proto je ostražitost nezbytná.

Nechci šířit paniku, ale rád bych znal pravdivý stav věcí...

HSHMP vždy informuje na základě oficiálních informací Světové zdravotnické organizace (WHO) a Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), nikdy ne na základě mediálních zpráv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…