Láska Zemana a Babiše? Vše prý může být brzy jinak

08.01.2018 7:25

Reportér MF Dnes Petr Kolář se v dnešním vydání zamyslel nad vztahem prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše. „Prezident s premiérem k sobě teď mají tak blízko, že se to dá popsat pubertálním vzorcem Babiš + Zeman = VSL, tedy ‚velká světová láska‘,“ poznamenal Kolář. Jak však dodal, láska může skončit Zemanovým zvolením prezidentem.

Láska Zemana a Babiše? Vše prý může být brzy jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Jak Kolář konstatuje, předminulý týden se k premiérovi Babišovi objednal poradce prezidenta Martin Nejedlý spolu s kancléřem Vratislavem Mynářem. Přijeli mu říci, co by chtěli slyšet, až bude vyjadřovat podporu Miloši Zemanovi den před prezidentskými volbami. O pouhý den předtím pro změnu přijede Babiše podpořit Zeman při hlasování o důvěře vládě. 

„O tom, že v sobě tito dva alfa samci nalezli zalíbení, se už popsaly stohy papíru. Jenže právě proto, že pánové Zeman i Babiš patří mezi alfa samce, je pravděpodobné, že do sebe jejich ega dřív nebo později narazí. Očekávat to lze už brzy, pokud se prezidentovi podaří obhájit mandát,“ poznamenal dále Kolář. Zeman totiž v tu chvíli podle něj přestane potřebovat Babiše, zatímco premiér na něm bude i nadále politicky závislý. 

„Miloš Zeman je zvyklý ctít dohody. Šéf ANO tedy nemusí mít obavy, že by ho snad nejmenoval premiérem i podruhé. Jenže v rámci toho mu může výrazně zmenšit manévrovací prostor. Jinými slovy: Dokud budeš postupovat, jak si přeji já, budeme pořád kamarádi. Jakmile začneš dělat věci, jež se mi nelíbí, mohu ukázat zuby. To při své impulzivní povaze a zvyku dominovat nemůže Andrej Babiš vydržet dlouho,“ poznamenal dále Kolář.

Následně zkonstatoval, že Miloš Zeman je duší stále sociálním demokratem. „Stranu nejprve vytáhl k volebním vítězstvím, poté napomáhal jejímu rozkladu, když ji vedli lidé způsobem, jenž se mu nelíbil, a neprojevovali mu dostatečný respekt. A nyní by si možná rád střihl misi ‚Miloš Zeman zachraňuje ČSSD podruhé‘,“ míní Kolář. K tomu by však Zeman potřeboval socialisty ve vládě. 

„Zadruhé je pro Zemana podstatné, aby straně vládl někdo, kdo ho bude respektovat a dá na jeho rady. Pokud budou tyto podmínky splněny, bez mrknutí oka vytáhne při možných koaličních sporech pod oranžovým praporem proti Babišovi,“ dodvá Kolář a ukazuje například na Milana Chovance či Jana Hamáčka. 

„Pak už bude míra ‚přátelství‘ mezi Milošem Zemanem a Andrejem Babišem závislá hlavně na tom, jak bude premiér ochoten plnit prezidentovy požadavky. Ať už programové, nebo personální. Je známo, že Babiš by rád vyměnil management energetického kolosu ČEZ v čele s Danielem Benešem, jenže ten má mocného zastánce právě v Zemanovi. Buď to a řadu dalších podobných ‚drobností‘ bude Andrej Babiš akceptovat, anebo může začít boj,“ uzavřel Kolář. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…