Lidi, munice, letectvo. Bez toho to nejde. Ukrajina to na jihu má těžké

02.09.2022 9:30 | Ze sítí

Franz-Stefan Gady, analytik Mezinárodního institutu pro strategická studia (IISS), napsal pár slov k ukrajinskému útoku na jihu země u Chersonu, odkud chtějí Ukrajinci vyhnat okupanty. Gady popsal, čím musí ukrajinská ofenziva disponovat, chce-li uspět. Ukrajinskému útoku podle Gadyho ony podstatné náležitosti scházejí, pročež je podle odborníka výsledek ukrajinských útočných snah značně nejistý. Novinář Julian Röpcke na Twitteru konstatoval, že ukrajinská protiofenziva už pravděpodobně selhala. A dostal pádnou odpověď...

Lidi, munice, letectvo. Bez toho to nejde. Ukrajina to na jihu má těžké
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva u Chersonu

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí
Analytik Mezinárodního institutu pro strategická studia (IISS) Franz-Stefan Gady, který věnuje pozornost tomu, jak bude vypadat budoucí válka, napsal pár slov k ukrajinské ofenzivě na jihu země, která má ruské okupanty dostat pod tlak.

Gady na Twitteru upozornil, že úspěšná ofenziva vyžaduje, aby útočící strana měla k dispozici dostatek bojových prostředků, zejména munici a přesilu, včetně vzdušné podpory, které udrží protivníka v úzkých. Pokud útočící strana nedisponuje těmito silami, podle Gadyho nemá žádnou jinou možnost, jak vyhnat nepřítele zabydleného v území, ze kterého ho chce vyhnat.

„Jen pro upřesnění: Netvrdím, že ruská morálka je vysoká. Nemám žádný zvláštní přehled o tom, co se děje na jihu a Chersonu. Pouze poukazuji na to, že pokud je obránce odhodlán vybojovat, bude muset být útočníkem vytlačen pomocí spolupráce různých složek armády,“ konstatoval Gady.

Válka na Ukrajině

Přidal video, z něhož je patrné, že Ukrajinci přistoupili k tankovému útoku na okupanty. A Gady popsal, co tomuto útoku chybělo.

„Tanky útočící otevřeným terénem bez podpory bojových vozidel pěchoty/obrněných transportérů výrazně zpomalí jakýkoli postup. Ukrajina potřebuje pro útok další obrněná vozidla (IFV/APC) plus systémy protivzdušné obrany středního dosahu,“ napsal analytik.

Jedním dechem dodal, že podle dostupných informací Ukrajinci nahromadili potřebné síly alespoň v jednom útočném směru, i když prý není jisté, jak přesně je to se vzdušnou podporou, ale nepovažuje za pravděpodobné, že by Ukrajinci zaveleli k útoku zcela bez vzdušného krytí.

Válka na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Novinář Julian Röpcke na Twitteru konstatoval, že ukrajinská protiofenziva už pravděpodobně selhala. A přidal pár fotek.

Válka na Ukrajině

Ale dostal odpověď. O slovo se přihlásil ukrajinský novinář Illia Ponomarenko, který nad slovy svého německého kolegy kroutil hlavou.

„Očekávali jste, že ofenzíva kombinovaných zbraní bude čistá, pěkná, růžová, radostná a bez krve? Takhle vypadá skutečná válka. Nechápu, proč děláš takové závěry, Juliane,“ napsal Ponomarenko.

Jenže Röpcke pokračoval.

„Myslím, že se shodneme, že v pondělí a úterý došlo k počátečnímu pěchotnímu útoku. Myslím, že se také můžeme shodnout na tom, že tento tlak měl za následek mnoho obětí mezi ukrajinskými vojáky, ale útok nevedl k téměř žádným územním ziskům. Tlak je prozatím u konce. Myslím, že to ospravedlňuje termín ‚selhání‘,“ kontroval Julian Röpcke.

Ale Ponomarenka nepřesvědčil.

„Vy nevíte, co se tam doopravdy děje, a já to nevím – protože tam bohužel nejsme jako novináři. Nemáme dostatek informací, abychom mohli dělat nějaké seriózní závěry. A ne, koordinované propagandistické zprávy na ruských Z-kanálech nejsou důvěryhodné zdroje,“ upozornil ukrajinský novinář.

Válka na Ukrajině

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…