Máme ještě vůbec demokracii, ptá se Bašta. Nahlíží za oponu dění kolem Babiše

13.08.2017 6:43

Někdejší diplomat v Rusku a na Ukrajině si v komentáři PrvníZprávy.cz klade otázku, zda v České republice vůbec ještě máme demokracii. Domnívá se totiž, že se nám a v USA a v EU rozmohl takový nešvar. Elity se snaží dostat na rozhodující místa ty správné politiky, přičemž neberou v potaz vůli voličů.

Máme ještě vůbec demokracii, ptá se Bašta. Nahlíží za oponu dění kolem Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Jaroslav Bašta se domnívá, že policejní žádost o vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání jen 70 dní před volbami je jasným pokusem o ovlivnění politické situace v České republice. Už premiér Petr Nečas se přesvědčil, jaké to je přijít o moc v důsledku zásahu policie. Možná  to zjistí i Andrej Babiš. Ani ne tak přímo u volebních uren, protože volby pravděpodobně vyhraje, ale jeho koaliční potenciál jako vítěze voleb výrazně klesne. Političtí matadoři budou tvrdit, že nemohou spolupracovat s někým, kdo čelí trestnímu stíhání. Chuť spolupracovat s Babišem bude stejně intenzivní, jako už celé roky je chuť spolupracovat s komunisty.

„Účelem trestního stíhání Andreje Babiše není jeho porážka ve volbách. Naopak, zdá se, že mu to paradoxně může pomoci k lepšímu výsledku. Ale s největší pravděpodobností jej to jako osobu vyřadí z povolebního vyjednávání a koaliční potenciál hnutí ANO sníží na úroveň KSČM. V takovém případě by se nová vláda sestavovala na půdorysu jádra současné vládní koalice (ČSSD, KDU) doplněné zástupci ODS a TOP 09. Dá se předpokládat, že to vyvolá vnitřní silné pnutí uvnitř ANO. Jeho část vyznávající evropské hodnoty se možná odštěpí,“ varuje Bašta.

Celý komentář naleznete zde

„Tento můj pesimistický scénář by znamenal pro nás jako voliče, že se po volbách ve srovnání s těmi minulými skoro nic nezmění. Nový premiér bude z partaje, která nemusí překročit deset procent. To přece známe z povolebních vyjednávání v krajích – to poslední, co politiky zajímá, je vůle voličů vyjádřená jejich hlasováním. Jen si nejsem jist, zda se podobný systém ještě může jmenovat demokracie,“ pokračuje bývalý diplomat.

Podobný scénář jsme ostatně viděli i jinde ve světě. Ve Spojených státech se někteří lidé hodně snažili, aby se prezidentem nestal excentrický boháč Donald Trump. Ve Francii se před prezidentskými volbami hodně rozebíralo zneužití evropských peněz, kterého se měla dopustit Marine Le Penová. Neposlušní politici jsou zkrátka kriminalizováni, podotýká Bašta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…