Marek Benda: Soudcům by se platy měly zvýšit. A poslancům také

20.07.2012 18:54

Poslanci budou rozhodovat, o kolik si zvýší platy. Tvrdí, že je k tomu nutí rozhodnutí Ústavního soudu. Ústavní soudci však takový výklad odmítají. Ve čtvrtečních Událostech, komentářích ČT se poslanci Marek Benda (ODS) a Stanislav Křeček (ČSSD) neshodli, jak s touto situací naložit.

Marek Benda: Soudcům by se platy měly zvýšit. A poslancům také
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ODS Marek Benda při rozhovoru

Podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského z předchozích rozhodnutí tribunálu rozhodně nevyplývá, že by platy soudců byly vázány na platy poslanců a ministrů.

Podobný názor vyjádřila i jeho někdejší místopředsedkyně Eliška Wagnerová: „Ústavní požadavky na nesnižování platů soudců nejsou pro politiky,“ prohlásila. Ve studiu tato stanoviska členů Ústavního soudu komentovali poslanci Marek Benda (ODS) a Stanislav Křeček (ČSSD).

Soudci nemluvili pravdu, soudí Marek Benda

Podle Marka Bendy je věc jednoznačná a oba soudci nemluvili pravdu. „ÚS zrušil platovou základnu, odpovídající 2,51 násobku průměrného platu, která byla v zákoně. My se teď můžeme buď vrátit k předchozí základně, která byla na úrovni trojnásobku, nebo vytvořit úplně jinou.“ Ta však podle něj nesmí být nižší, protože pak by to bylo proti názoru, že soudcům se platy snižovat nesmějí.  

I opoziční poslanec Stanislav Křeček si myslí, že platy soudců a ostatních ústavních činitelů jsou ze zákona navázané na stejnou základnu. „Takže jestliže zruším základnu soudcům, tak se to dotýká i dalších ústavních činitelů,“ dovozuje.

Platy soudcům zvýšit, politikům ať nerostou

Z dlouhodobého hlediska by podle Křečka bylo nejvhodnější, aby se základny pro soudce a politiky oddělily. Nyní je však třeba se pohybovat v mantinelech současné úpravy. „Musí se najít taková varianta, aby se platy soudců nesnížily, ale platy ústavních činitelů se nebudou zvyšovat,“ radí poslanec.

V tom se s ním však neshoduje Benda: „Budu chtít, aby platy ústavních činitelů zůstaly navázány na stejnou základnu. Takže pokud se budou zvyšovat platy soudců, tak se musí zvýšit i ostatním ústavním činitelům,“ řekl na závěr debaty.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…