Miliardář Janeček ve válce s Babišem. Vytáhl deset let starou věc. Babiš mu prý nabízel peníze

28.04.2021 19:49

Miliardář, matematik a filantrop Karel Janeček v rozhovoru pro youtubový kanál Real Talk odpovídal moderátorce Lili na otázky „na tělo“. Vyvracel zde tvrzení, že by právě on se svým Nadačním fondem proti korupci (NFPK) stál díky své údajné podpoře za politickým vzestupem Andreje Babiše. Naopak zdůraznil, že se vždy řadil mezi jeho odpůrce. „Babiš je zkorumpovaný, krade strašným způsobem,“ upozornil naopak na základě analýzy týkající se přidělování zemědělských dotací, kterou vypracoval jeho Nadační fond proti korupci (NFPK). Babiš jej prý přemlouval k založení politické strany, ale nepochodil.

Miliardář Janeček ve válce s Babišem. Vytáhl deset let starou věc. Babiš mu prý nabízel peníze
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Matematik, podnikatel a filantrop Karel Janeček

Janeček je velmi aktivní na sociálních sítích, právě zde často čelí kritice odpůrců premiéra Andreje Babiše, kteří mají za to, že se řadí mezi jeho příznivce, od kterých se mu dostává velké podpory.

Anketa

Nosíte venku roušku nebo respirátor?

16%
47%
hlasovalo: 18073 lidí

Tato tvrzení se podle něj nezakládají na pravdě, jde o lži, které šíří některá česká média. Věc se má však zcela opačně: „Chci, aby kritika byla pravdivá a nebyly to nesmysly. Někdo mi doslova začne ‚blejt‘ nesmysly, že díky mně je Babiš u moci, že za to můžu. Babiše jsem v životě nepodporoval, vždy jsem byl proti němu. Je to schíza, kterou vytvořilo Echo24.cz nebo kdo. Je to totální nesmysl!“ zdůraznil úspěšný podnikatel.

V souvislosti s Babišem se věnoval toku zemědělských dotací. Nadační fond proti korupci, který Janeček založil před deseti lety, zveřejnil v březnu svou analýzu kontrolních mechanismů ve Státním zemědělském intervenčním fondu (SZIF). A dospěl k závěru, že platební agenturu ovládla firma Agrofert napojená na premiéra. „Je to zásadní analýza o tom, jak je Babiš zkorumpovaný a je v konfliktu zájmů. Mám z toho velkou radost,“ zdůraznil Janeček.

Státní zemědělský intervenční fond, přes který tečou evropské peníze do agrárního sektoru, se podle něj vymkl veřejné kontrole a stal se z něj soukromý distributor peněz. „Naše závěry jsou jednoznačně o tom, že tento fond, který se osamostatnil, aby nebyl součástí Ministerstva zemědělství, je průšvih. Je to zkorumpovaný, je tam strašný konflikt zájmů. Je to špatně z každého úhlu pohledu. Babiš je v neskutečném konfliktu zájmů,“ upozornil.

Z peněz vyplacených SZIF podle něj v podstatě skupina Agrofert napojená na současného premiéra Babiše žije. „To, že si Babiš vyvedl svůj majetek do svěřenských fondů, je úplně k ničemu. Porušil všechny zákony, krade strašným způsobem a zneužívá fondy,“ dodal k závažným zjištěním ve výstupu analýzy.

Kvůli polarizující osobnosti Andreje Babiše panovaly ve správní radě Janečkova protikorupčního fondu neshody, byl proto nucen udělat personální změny. Původně ve fondu působili podnikatel Radim Jančura, Stanislav Bernard, Jan Kraus a Karel Randák. Nyní jsou ve správní radě David Koller a Václav Němec.

„Například Jančura byl jedním z těch lidí, kteří podporovali Babiše. Bylo to jádro sporu mezi námi. Kraus zase nechtěl řešit Babiše, podle něj on nebyl přímá korupce,“ přiblížil.

Anketa

Chcete předčasné volby do sněmovny?

6%
94%
hlasovalo: 14860 lidí
Opakovaně odmítl, že by jeho fond jako celek někdy Babiše podporoval, a pomohl mu tak k moci, byť to sám tvrdil. „Je pravda, že Babiš před volbami zmiňoval náš fond a říkal, že také bojuje s korupcí. Zakoupil si naše brožurky a tak trochu toho zneužíval. Mával s nimi, že také bojuje proti korupci. Nikdy ale nedal našemu fondu žádný příspěvek, to bychom nepřijali,“ řekl Janeček.

Babiš jej prý osobně přesvědčoval, aby vstoupil do aktivní politiky. „V roce 2011 za mnou Babiš byl v kanceláři a přesvědčoval mě, abych založil politickou stranu, že to bude financovat. Já jsem ho poslal k šípku s tím, že to v žádném případě. Strašně se naštval.“

„Proto si nemyslím, že jeho primární motivace do politiky bylo to si nakrást. To by asi nešel za zakladatelem protikorupčního fondu, který jde proti zlodějům a riskuje život. Byla na mě v souvislosti s NFPK objednaná vražda, před několila lety, naštěstí se to nepovedlo. Těžko si tak mohl Babiš myslet, že bych ho poslouchal,“ uvedl miliardář.

Babišovou hlavní motivací podle něj tedy byla moc a její zneužití. „To se ukázalo poté, co koupil média. Od té doby jsem na něm nenechal nit suchou,“ doplnil Janeček závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…