Miliardy ve státních firmách, vytunelované noviny, kapsy farmaceutických firem. Babiš se v ČT rozjel

27.03.2014 19:21

Čtvrtečním hostem Interview Daniely Drtinové byl ministr financí Andrej Babiš. Ten se vyjádřil nejenom k centralizaci financí a podle jeho slov „vytunelovaným" Lidovým novinám, ale také k výrokům evropské poslankyně Ingeborg Grässleové.

Miliardy ve státních firmách, vytunelované noviny, kapsy farmaceutických firem. Babiš se v ČT rozjel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Sobotkovy vlády Andrej Babiš

„Postupoval jsem podle českého zákona. Zákon mi neukládá povinnost firmy prodat. Názor paní poslankyně mě mrzí, mimo jiné konstatovala, že naše země je jedna z nejhorších v čerpání ze strukturálních fondů. Je to ale její soukromý názor. Nevím, proč to říká, asi se chce zviditelnit," dodává Babiš. Podle něj je čerpání fondů jeho firmami naprosto transparentní. „To, co my čerpáme, jsou nárokové dotace. Není to nic neobjektivního," říká s tím, že souhlasí, aby v Parlamentu vznikla vyšetřovací komise.

„Ta by prošetřila veškeré čerpání fondů za posledních deset let. Je pravda, že Ministerstvo financí tehdy neplnilo tuto vyšetřovací funkci," dodává ministr.
„Ve státních firmách management řídil politiky. Přitom máme velké peníze, například v České poště je dva a půl miliardy, nebo v Českých drahách. Je to otázka spočítání možností firem. Ale máme například další peníze v jiných firmách, také vlastníme například hotel Thermal, nebo slovinskou papírnu. Proč to máme? Proč to neprodáme?" ptá se ministr. Jeho resort začal od ledna tyto státní peníze investovat.

Nejsledovanější osoba v zemi

„Státní peníze by měly být v jednom koši, aby mohl stát tyto peníze řídil," dodává. „Nyní je vytvořený výbor, který bude řídit kapitálové účasti," připomíná Babiš, který by chtěl podle svých slov řídit stát jak firmu. „Ty peníze nám patří. V roce 2008 řekl Martin Roman, že v roce 2015 nebudeme mít proud. Dneska vyvážíme celý Temelín," dodává. „Ve veřejnoprávních firmách se má jednat transparentně. Například náklady na zdravotní pojištění v roce 1998 byly 100 miliard, dnes je to 220 miliard," řekl Babiš.

Ten se dostal do hledáčku médií také proto, protože začal prosazovat myšlenku centrálního řízení. To ale někteří považují za útok proti občanské společnosti. „Já jsem zodpovědný za rozpočet, ale kvůli tomu rozhodně nepřipravím tuto republiku o občanskou společnost," odmítal nařčení ministr financí. „Přece není sledovanější osoba v této zemi, než je Babiš. Všichni tu jsou proti Babišovi," říká s tím, že se rozhodně nemáme bát „přehnané" centralizace.

Kapsy farmaceutických firem

Kromě způsobu spravování státních financí se také musí rozhodnout o výši třetí sazby DPH. Ministr chce prosadit nejvýhodnější sazbu, která by lidem nabídla levnější léky, zároveň by se peníze nepřesunuly do kapes farmaceutických společností. „Je to otázka dohadování v rámci koalice. Nemám například problém s pěti procenty, ale jde mi o to, aby to snížení nezůstalo v kapsách farmaceutických firem," konstatoval s tím, že toto téma přijde na řadu v rámci debat o rozpočtu.

Na závěr se ministr vyjádřil ke svému nedávnému proslovu na tiskové konferenci. Tam se ostře pustil do bývalých redaktorů Lidových novin a jejich nového projektu Echo24.cz. Redaktoři měli podle Babiše noviny vytunelovat a podporovali během voleb ODS. Zároveň uvedl, že doufá, že má jejich „bílý kůň" Jan Klenor" dostatečně velké daňové přiznání. „Já jsem to tak nemyslel, jak to vyznělo. Dneska jsou média ztrátová, je to prostě projekt zaměstnanclů, kteří přivedli málem Lidové noviny na buben," objasňuje Babiš.

Schůzka s Klenorem

„Pro mě je to ztrátový projekt. Nebyla to z mé strany výhrůžka, jen by bylo zajímavé vidět náklady tohoto projektu," dodává. Podle Babiše by se mělo všem měřit stejným metrem. „Vytunelovali to lidsky. Odešlo tam plno lidí najednou, noviny vykázaly minulý rok ztrátu 45 milionů," shrnuje ministr. „S panem Klenorem jsme si esemeskovali, máme schůzku v sobotu, tak si to můžeme vyříkat," dodává na závěr vicepremiér Andrej Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…