Ministryně Jourová řešila s viceprezidentem Evropské investiční banky čerpání eurodotací

27.03.2014 21:46

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová se ve čvrtek účastnila schůzky s viceprezidentem Evropské investiční banky (EIB) Wilhelmem Moltererem. Ten má na starosti finanční operace banky v České republice. Jedním z hlavních témat bylo čerpání dotací, které činí republice dlouhodobě potíže.

Ministryně Jourová řešila s viceprezidentem Evropské investiční banky čerpání eurodotací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně a poslankyně Věra Jourová

V souvislosti s přerozdělováním peněz jednali i o vztahu centra a regionů a problematice veřejných zakázek. Sdělila to mluvčí ministerstva Radka Burketová. S prezidentem banky Wernerem Hoyerem později jednali také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Mluvili jsme o konkrétní podobě strategického využívání finančních nástrojů Českou republikou a hledali slabá místa, na něž je třeba se zaměřit pro maximální využití finančních prostředků alokovaných pro ČR," komentovala setkání prostřednictvím své mluvčí Jourová.

Molterer při tom vyjádřil potřebu zpětné vazby u nastavených projektů a jejich následné využitelnosti. Jourová při debatě s Moltererem rovněž poukázala na to, že Česko při realizaci programů a projektů naráží na řadu limitů a bariér nastavených Evropskou komisí. „Ty je třeba odstranit a vše zjednodušit. Nemůžeme například financovat opravu národní památky, protože uvnitř je restaurace a projekt je určen striktně pouze na kulturu," uvedla k tomu ministryně.

Problémové dotace

Premiér Sobotka podle Aleny Buštové z tiskového oddělení vlády probíral s prezidentem EIB například podíl českých firem na projektech banky mimo EU či podporu růstu zaměstnanosti, včetně zaměstnanosti mládeže. Česká republika měla v končícím finančním období s čerpáním evropských fondů výrazné problémy, celkem mohla získat přes 750 miliard korun. V nadcházejícím období má ve fondech k dispozici téměř 22 miliard eur (594 miliard korun).

Pro úspěšné čerpání musí ČR přidat navíc dalších 124 miliard korun z národních rozpočtů, protože Evropská unie financuje maximálně 85 procent výdajů, pro 15 procent musí najít financování stát. Právě zde je možné zapojení EIB. Molterer už před dnešní návštěvou Prahy řekl, že pro Česko by zkušenosti s dosavadním čerpáním evropských fondů měly být poučením při přípravě plánů na nové finanční období.

Banka pomůže vědě i dopravě

Rovněž uvedl, že banka by chtěla v ČR posílit svou podporu vědy a vývoje jako klíčových prvků dlouhodobého úspěšného hospodářského rozvoje. Viceprezident EIB také připomněl, že banka umí spolupracovat nejen na velkých projektech na úrovni státu, jejími důležitými partnery jsou i regiony, například při zlepšování dopravní infrastruktury. Banka spolupracuje i s městy, v rozhovoru s ČTK Molterer připomněl její spolupráci s Plzní či Zlínem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…