Mladí Piráti mění název. Nebinární osoby vítány

17.03.2021 13:02

Mládežnická organizace Pirátské strany založená v roce 2013 současným místopředsedou sněmovny Vojtěchem Pikalem, je zaměřená na sdružování mladých členů a příznivců, kdy je jejich cílem podporovat aktivní občanství mladých lidí. Nyní se již nejmenují Mladí Piráti, ale Mladé Pirátstvo. „Chceme tím dát najevo, že u nás jsou vítáni všichni. Muži, ženy a samozřejmě také nebinární osoby,“ uvedl místopředseda Radek Holodňák, který změnu navrhl.

Mladí Piráti mění název. Nebinární osoby vítány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní křest pirátské knihy Česko InsPIRATIvní za účasti místopředsedkyně Pirátů Olgy Richterové

„Šlo nám hlavně o to, abychom dali všem najevo, že nejsme organizace pouze pro kluky a muže,“ oznámil na Facebooku místopředseda Mladého Pirátstva Radek Holodňák.
 
„Domníváme se, že je vhodné jít vstříc současným inkluzivním standardům. Samotný název samozřejmě neřeší problém nerovnoměrného zastoupení žen u Pirátů i v politice obecně, jazyk – tedy to, jak mluvíme – je však s trochou nadsázky orgánem první diskriminace. Je čas, abychom přestali dívky a ženy nutit schovávat se pod generická maskulina. Chceme tím dát najevo, že u nás jsou vítáni všichni. Muži, ženy a samozřejmě také nebinární osoby,“ dodal Holodňák.
 

Anketa

Odpustili jste Německu okupaci Československa a Protektorát Čechy a Morava?

4%
96%
hlasovalo: 23919 lidí
Mladé Pirátstvo se tak tímto gestem otevřeně přihlašují k hnutí za rovnější zastoupení žen a dalších v politice. Hlavní praktický úkol, který čeká současné vedení, je získat více členek. Otázkám genderové rovnosti se věnuje například i pracovní skupina Rovné šance, která usiluje o rovnější zastoupení žen na kandidátkách a ve funkcích v Pirátské straně.
 
„Je to to nejmenší, co můžeme udělat. Nikomu z nás změna názvu nijak neublíží, naopak snad může dalším lidem pomoci cítit se mezi Pirátkami a Piráty ve své kůži,“ uvedla předsedkyně Mladého Pirátstva Georgia Hejduková. „Dáváme tím najevo, že si uvědomujeme, že nerovnost mezi lidmi začíná už na úrovni toho, jak spolu mluvíme, jak se oslovujeme. Chtěli jsme tuto změnu učinit co nejdříve, abychom na jejím základě mohli budovat silnější a z hlediska zastoupení rovnější spolek,“ dodává.
 
Zajímavé bylo sledovat debatu pod facebookovým příspěvkem, kde Piráti změnu návrhu oznámili. „Generická maskulinita? Vy jste se vážně kolektivně zbláznili. Nikdy jste volitelní nebyli a teď jste to nevylepšili!“ stojí například v diskuzi. „Nikdy jsem své děti nemlátila, ale kdyby mi přišly domů s tím, že se daly k mladým pirátům ....seřezala bych je jako žito....bych jim ten neomarxismus vymlátila z hlavy,“ uvedla svůj názor další. Kritikou nešetřil ani další diskutující. „Čtu to potřetí a pořád si nejsem jistý, jestli je to vtipná satira, nebo vtipná realita.“
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…