Mladí nepoznali nedostatek ani nesvobodu. Proto melou nesmysly o zboření kapitalismu a úžasném světě, myslí si Šichtařová

10.07.2020 10:50

Stále více lidí volá, že kapitalismus selhává a je třeba ho zbořit a nahradit něčím lepším, systémem, kde bude možné lépe chránit životní prostředí, dát vice prostoru aktivistům všeho druhu a tak podobně. Ekonomka Markéta Šichtařová se rozhodla lidem připomenout, o co všechno by přišli, kdyby kapitalismus opravdu padl.

Mladí nepoznali nedostatek ani nesvobodu. Proto melou nesmysly o zboření kapitalismu a úžasném světě, myslí si Šichtařová
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

V posledních týdnech, ale i měsících až letech, sílí volání po změně kapitalistického uspořádání. Kupříkladu bývalý předseda Zelených Matěj Stropnický v rozhovoru pro DVTV konstatoval, že je to systém a že hodlá usilovat jeho změnu. Nikoli revolucí, ale s pomocí demokratických voleb.

Nespokojenost však nedává najevo jen Stropnický. Ozývá se z různých koutů světa. Momentálně i v USA, kde demonstranti volají, že „Na životech černochů záleží“, že je třeba zrušit policii a zbořit sochy historických osobností, protože se z hlediska dnešních měřítek nechovaly ve své době korektně.

Ekonomka Markéta Šichtařová má však za to, že všechny tyto problémy mají hlubší příčinu. Podle jejího názoru souvisí s tím, že dnešní mladí lidé vlastně nepoznali nedostatek. Poznali snad jen nedostatek internetu, když vypadne proud, ale svobodu berou jako samozřejmost, že mají co jíst, berou jako samozřejmost, že si mohou koupit mobil, berou také jako samozřejmost. A přitom všem mají pocit, že kapitalismus a ekonomický růst jim vlastně nic nepřináší.

Šichtařová na blogu serveru iDNES.cz upozornila, že to platí i o Němcích.

„V Německu byl prováděn průzkum: 80 % Němců se domnívá, že z hospodářského růstu nic nemají. Nemají ekonomické vzdělání ani logické myšlení; nechápou, že bez růstu by neměli ani svůj mobil, ani sdílenou elektrickou koloběžku. Nepochopili, že bez růstu nebudou peníze na lepší a ekologičtější technologie. Nepochopili, že to díky růstu a technologiím se v posledních letech zlepšilo životní prostředí. Nepochopili, že bez růstu a technologií, které růst přináší, by živořili na úrovni střední Afriky s jejím rasismem naruby, s jejím nedostatkem potravin, s její katastrofální ekologií. A jejich představa, že bez růstu bude svět bezpečnější, není jen hloupá; je přímo nebezpečná. Každá civilizace, která nerostla, byla násilně pohlcena jinou. Tou, která rostla, tedy byla silnější. Tou, která vzývala jiné ideály. A rozhodně to nebyly ideály zákazu dopravy, regulace množení se a opovrhování penězi,“ napsala Šichtařová.

„A eko-hipsteři už dorazili i do centrálních bank a svou radikalizací nás ženou někam, kde světová ekonomika ani samotný kapitalismus nikdy nebyly. Už před koronou předstírala Evropa růst tím, že nastavila ECB záporné úrokové sazby, což je pro kapitalismus asi tak přirozené jako záporná gravitace. A s příchodem korony začalo šílené pumpování peněz do ekonomiky. Ke škodě planety jde na rozdíl od záporných úrokových sazeb už o globální jev, neb levice se v poslední době pomátla celosvětově,“ pokračovala nesmlouvavě.

Tyto peníze se do ekonomik pumpují na dluh a zachraňují se s jejich pomocí podniky, které by za jiných okolností zkrachovaly a uvolnily místo novým nápadům, novým podnikům. Tímto způsobem podle Šichtařové klesá konkurenceschopnost Evropy a o to těžší bude zaplatit v budoucnu dluhy, které současné vlády vytváří ve velkém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…