Muslimská Evropa? To je tak za hranou... Někdejší přední politik nevydržel poslouchat Bartoše

25.09.2021 17:57

Politik a bývalý předseda Strany zelených Ondřej Liška se na serveru Britskélisty.cz kriticky vymezil proti Pirátům. Zaujal ho především výrok Ivana Bartoše, šéfa Pirátů, při rozhovoru na Rádiu Impuls, že s „muslimskou Evropou“ má nyní problém. Liška by z principu nevolil stranu, která používá takovéto označení. Výraz „muslimská Evropa“ je podle něho totiž „za hranou“.

Muslimská Evropa? To je tak za hranou... Někdejší přední politik nevydržel poslouchat Bartoše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Liška

Konkrétně připomíná Bartošův výrok. „S muslimskou Evropou dnes problém mám. Na Francii a Německu se ukázalo, že když je lidí mnoho, tak je problém pak zvládnout integraci. Vznikají no-go zóny. Nemůžeme před tím zavírat oči,“ řekl Bartoš v rozhovoru Rádia Impuls.

„Neznám nikoho z lidí, kteří se věnují migraci nebo zastávají humanistické postoje v této otázce, kdo by tvrdil, že problémy, které migrace způsobuje, neexistují. Nechápu tedy, proti komu se zde Ivan Bartoš vymezuje. Mají-li to být lidé z občanské společnosti, věnující se práci s migranty a kteří prosazují integrační a na lidských právech a důstojnosti založený přístup, pak je to vůči nim podlé a nefér, dělat z nich vítače jenom proto, aby se vyhnul být za vítače označen sám,“ hodnotí jeho výrok Liška s tím, že jen z principu by nevolil strany, které používají výraz jako „muslimská Evropa“. „Je to tak za hranou, že je mi jedno, jak to ve skutečnosti myslí,“ zdůvodňuje proč a pokračuje, že chápe, že jsou Piráti objektem manipulací ze strany Babiše a „zbytku českých fašistů“. Není to podle něho ale důvod akceptovat jejich hru a slovník, myslí si. K programu pak dodává, že je mu smutno při pohledu na „tak slabý lidskoprávní a environmentální program PirStan“.

Bývalý předseda Strany zelených dle svých slov chápe všechny, kteří volí proti Babišovi, a v tomto kontextu vzpomíná na dobu před osmi lety, kdy byl znovuzvolen předsedou strany. Tehdy se ho prý Martin Veselovský v rozhlase zeptal, co jsou největší problémy České republiky. Tenkrát prý odpověděl, že prvním problémem je Babišova snaha „koupit“ si absolutní moc. „Prakticky se mi vysmál, a musím přiznat, že mě tím tehdy vyvedl z míry a zbytek rozhovoru jsem strávil v defenzivě. Dnes bych se vysmál já jemu. Kvůli neschopnosti opozice za nás katastrofu jménem Babiš vyřeší Evropská komise anyway,“ vzpomíná Liška a dodává, že brutální sociální rozklad, ekonomika a upadající sociální infrastruktura zůstávají opomíjeným a „fakticky neexistujícím tématem voleb i dnes“, uvedl s tím, že ani Piráti a STAN tuto odpověď nenabízejí.

Anketa

Vadí vám, že se premiér Babiš ,,kamarádí" s Viktorem Orbánem?

7%
85%
hlasovalo: 36554 lidí
Server Blisty.cz v tomto duchu uvádí i některé trefné komentáře. Jeden z nich je od čtenáře, který poukazuje, že Piráty nezachrání ani to, že si vezmou trochu rétoriky SPD. „Bartoš spekuluje, že když přilije trochu rétoriky SPD, bude mít víc hlasů. To je ale úplně pomýlené. Nikdo, kdo ocení ‚střílení uprchlíků‘, by mu ten hlas nehodil, i kdyby teď začal propagovat plynové komory. Takhle to prostě nefunguje. Výsledkem bude, že nové voliče nezíská, a některé, které má, znechutí, a ti mu to nehodí,“ píše čtenář.

Zuzana Brejcha pak k tématu poznamenala, že změna názoru preference nepřinese. „Někdo, kdo takhle elasticky mění názor kvůli preferencím, není zárukou vůbec ničeho. A co je ‚muslimská Evropa‘? Je to Rakousko s devíti miliony obyvatel a z nich asi 800 tisíc muslimů? Žiju tu 53 let. Žije se tu dobře,“ uvedla vídeňská Češka.

A jeden názor byl trochu přívětivější k Pirátům. Albín Sybera si totiž myslí, že Piráti jsou pořád jednou z přijatelnějších stran. „Že Bartoš vypustil z pusy hovadinu, je bez diskuse, ale tohle ze sebe Zeman, Babiš, Fiala, Jurečka a spol vypouští dennodenně, že už se nad tím ani nikdo nepozastavuje – část politické scény se klepe nedočkavostí, až SPOLU a ANO to po volbách dají dohromady, možná v nejmafiánštější vládu v dějinách Česka. Já se nechci Pirátů zastávat, ale pořád je to nejtolerantnější uskupení z výběru mezi pravicí, extrémní pravicí a pravicovým populismem,“ uvedl, přičemž úroveň předvolební kampaně hodnotí jako tragickou. Především poukazuje na diskusi nad zástupnými problémy. Podle něho je to vyústěním dlouhotrvající krize politického diskurzu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…