My budeme ty finance skutečně řídit, víte? Schillerová nad Stanjurou jen kroutila hlavou

07.11.2021 14:04 | On-line

V první hodině Otázek Václava Moravce se před kamerami ČT střetli končící ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a pravděpodobný příští ministr financí ve vládě Petra Fialy Zbyněk Stanjura (ODS). Schillerová znovu kritizovala Českou národní banku. „Ukáže se, že mám pravdu,“ hřímala ve studiu. Stanjura vyrazil do útoku a prohlásil, že paní Schillerová a pan Babiš jen odvádějí pozornost od vlastních chyb. A to byl teprve začátek. Ve studiu bylo chvílemi pořádně horko. Nahlédněte.

My budeme ty finance skutečně řídit, víte? Schillerová nad Stanjurou jen kroutila hlavou
Foto: Screen ČT24
Popisek: Zbyněk Stanjura a Alena Schillerová v Partii

Česká národní banka na svém posledním zasedání zvýšila úrokovou sazku o 1,25 procentního bodu, což je nejvíc od roku 1997. Kroky ČNB nebudou mít vliv na inflaci. „Ukáže se, že mám pravdu. Já jsem ráda, že už se v tomto ozývají i podnikatelské svazy. My tady zaškrtíme ten křehký růst. A podívejme se, kdo to dělá. Nedělá to téměř nikdo,“ rozčilovala se Schillerová.

„Je to samozřejmě snaha odvést pozornost a ukázat na někoho, kdo ale není viník. Viníkem je bezesporu česká vláda. Když posloucháte guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka, tak ty vlivy jsou takové, že na nich má podíl  vláda Andreje Babiše, zejména ta rozhodnutí z programu antivirus B. Ty peníze byly špatně alokovány,“ tepal vládu Stanjura. 

Schillerová dala jasně najevo, že stojí za tím, že Česká národní banka nemá tak razantně zvyšovat úrokové sazby. „Já jsem to přirovnala k donquichotskému boji, protože ten boj s inflací se nedaří. Už mám nějakou predikci a teď tady prozradím dvě čísla. Ta inflace se bude pohybovat za celý rok na 6 procentech a zpočátku roku to bude ještě vyšší. Takže ten dopad bude na firmy i na občany,“ zaznělo od dosluhující šéfky státní kasy za hnutí ANO.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…