My už nic nechceme, překvapili Babiše komunisté

10.07.2018 7:31

Komunisté upustili od svého požadavku, jímž podmiňovali podporu vládě hnutí ANO s ČSSD a nestojí o dosazení svých lidi do všech státních a polostátních firem. Předseda ANO Andrej Babiš ani další lidé z vedení hnutí se už nějaký čas netajili tím, že jim vadí, aby KSČM vypadala jako strana dychtící po funkcích, informaci deníku Právo zveřejnil server Novinky.cz.

My už nic nechceme, překvapili Babiše komunisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nominační projev Vojtěcha Filipa

Při vyjednávání podstatnou roli sehrál i nesouhlasný postoj babišovců s navrženým zněním textu, jehož definitivní podobu dnes podepíšou zástupci ANO a KSČM. Úplně se vzdát práva mluvit do personálií se ale komunisté nehodlají.

Obě strany této dohody uvedly, že jde o menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD, a tak KSČM nenavrhne do vlády své členy. „Nevylučují se ale konzultace o obsazení jednotlivých resortů mezi stranami dohody a předpokládá, že o obsazení funkcí ve vládě se povedou včasné konzultace a strany dohody budou dbát možného rizika střetu zájmů,“ stojí v dohodě, ze které Právo citovalo začátkem května.

Premiér Andrej Babiš a předseda komunistů Vojtěch Filip podepíšou dohodu hnutí ANO a KSČM o podpoře vzniku a toleranci existence menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD po volbách 2017 den před tím, než patnáctičlenný klub KSČM aktivně zvedne ruku při hlasování o důvěře vládě. I to obsahuje toleranční patent. KSČM se v textu současně zavazuje, že nebude iniciovat po dobu mandátu vlády návrh na vyslovení nedůvěry.

Pokud se však objeví nějaké neshody má je podle patentu řešit jednání. „V případě sporu o jakoukoli část dohody se sejdou k dohodovacímu řízení vždy expertní týmy obou stran dohody, aby předešly narušení shody v postupu,“ zavazují se písemně komunisté a babišovci s tím, že pokud nebude takové řízení úspěšné, považuje se dohoda za ukončenou.

Oběma stranám také dává dohoda volnost v předkládání a podpoře návrhů zákonů s výjimkou těch, které vedly k programové shodě, na jejímž základě budou komunisté vládu tolerovat. Ty by měla vláda poslat do Sněmovny nejpozději půl roku před koncem funkčního období dolní komory, a to proto, aby zákony stačily projít celým legislativním kolečkem.

Původní zdroj ZDE

Celkem se jedná o sedm priorit komunistů, které se týkají trvalého růstu minimální mzdy, valorizace důchodů, ochrany přírodních zdrojů „před zcizením do zahraničních rukou“, zvýšení podílu veřejného sektoru v hospodaření s vodou a zdanění církevních restitucí. Kabinet by měl také zabránit dalšímu růstu cen bydlení, podpořit výstavbu obecních bytů a udržet kvalitní dostupnou zdravotní péči bez zvyšování spoluúčasti pacientů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…