Nad USA, Kanadou i nad Čínou. Všude se střílí po „neznámých objektech“

12.02.2023 22:00 | Zprávy

V oblasti Severní Ameriky se množí další případy vysoko letících neidentifikovaných objektů a poté, co americké stíhačky F-22 za poslední týden sestřelily již tři takovéto předměty ve vzdušném prostoru nad USA a Kanadou, informovala o výskytu podobného objektu i Čína. Ta se jej má chystat také sestřelit. Zdali mají všechny nynější neidentifikované letící objekty souvislost s čínským balónem, sestřeleným nad USA před týdnem, zatím není jasné. Americké úřady zatím k objektům spíše mlčí. Bližší informace však dorazily z Kanady.

Nad USA, Kanadou i nad Čínou. Všude se střílí po „neznámých objektech“
Foto: Screen: youtube.com
Popisek: Údajně špionážní čínský balón, který USA sestřelily.

První vzdušný incident se nad území Spojených států začal řešit před týdnem a vše vyvrcholilo 4. února, kdy americká armáda sestřelila údajný čínský špionážní balón, který několik dní nad Spojenými státy přelétal. K balónu se Čína přihlásila a označila jej za civilní, podle Američanů byl určen ke špionáži.

V pátek pak Bílý dům oznámil, že byl sestřelen druhý objekt, který letěl nad Aljaškou ve výšce asi 40 000 stop, a následující den kanadský premiér Justin Trudeau uvedl, že ve spolupráci s prezidentem Joem Bidenem dal Američanům pokyn k sestřelení dalšího objektu nad Yukonem.

Množí se zprávy o pozorování dalších objektů. Republikán Matt Rosendale, jenž je v americké dolní komoře za Montanu, uvedl, že v neděli dostal informaci o existenci vysoko letícího objektu nad centrální částí Montany. Právě v té době oblast uzavřelo Severoamerické velitelství protivzdušné obrany, armádní letci však nakonec objekt neobjevili.

Přestože se následně hovořilo o tom, že šlo pouze o anomálii, Rosendale tvrdí, že mu armádní velitelství sdělilo, že je přesvědčené, že v oblasti objekt stále je. „Nyní čekám na vizuální potvrzení. Bezpečnost našeho národa je pro mě prioritou,“ uvedl.

Úřady o objektech zatím nezveřejnily mnoho podrobností, předseda demokratické senátní většiny Chuck Schumer v neděli v pořadu This Week televize ABC ovšem řekl, že se úředníci domnívají, že oba objekty sestřelené v pátek a v sobotu, byly balóny, které byly mnohem menší než původní čínský špionážní balón.

Mluvčí Bílého domu John Kirby v pátek podle CNBC ovšem váhal, zda objekt sestřelený nad Aljaškou charakterizovat jako balón, a řekl: „Nazýváme to objektem, protože to je nejlepší popis, který máme v tuto chvíli k dispozici.“ Řekl také, že američtí představitelé zatím nevědí, který národ nebo skupina je za tyto objekty nad Severní Amerikou zodpovědná.

CNB také s odvoláním na členy Kongresu tvrdí, že zatímco u čínského balonu před týdnem informaci dostali, o pozdějších sestřelených objektech informováni nebyli.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…