Násilí? Už to nezavřete, bude zle. Babiš, Hamáček a Blatný se mohou bát

07.12.2020 9:01

Češi opět upínají zraky k Protiepidemickému systému (PES), a to kvůli hrozbě, že se vláda opět může odhodlat uzavřít obchody, restaurace a značně omezit společenský život. Marketingový expert Jakub Horák takové počínání v době těsně před Vánoci nechápe. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) naproti tomu nechápe, jak mohou být lidé tak nezodpovědní. Varovná slova pronesli i premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný.

Násilí? Už to nezavřete, bude zle. Babiš, Hamáček a Blatný se mohou bát
Foto: Redakce
Popisek: Pivo

Anketa

Jste pro to, aby vláda znovu zavřela obchody a restaurace?

52%
48%
hlasovalo: 15094 lidí
Horák nechápe, co vláda po zmírnění restrikcí očekávala: „Někdy přemýšlím, jaké to je dělat ošetřovatele v ústavu mentálně postižených chovanců. Samozřejmě že když se virus šíří přenosem, tak v momentě, kdy se lidi začnou scházet, se šíří víc. To si někdo myslel, že když se udělá tabulka, kterou textař nazve PES, tak že to ten pes nějak magicky zastaví? Čáry-máry-haf?“

„Skutečný politik“ dle něj musí dělat rozhodnutí, a tak by vláda měla trvat na tom, že alespoň v předvánočním čase setrvá aktuální režim. „Koneckonců nemocnice v Letňanech je prázdná, přístrojů na plicní ventilaci je volných 48 %, prostor tam je,“ sečetl s tím, že by vládní činitelé měli určit přijatelné riziko, protože „všechno je v životě vždycky něco za něco“.

Strategické rozhodnutí podobného rázu by, podle něho, také měli politici umět osvětlit. „Pokud politik udělá ono strategické rozhodnutí – například jako Churchill odmítl nabídku na mír s Německem – pak se musí postarat, aby občané věřili, že bylo správné. V tomto případě to znamená, že je potřeba, aby tabulka PES aspoň do Štědrého dne ukazovala tu trojku, pak začala trochu, jakože stoupat, no a pak skočila na čtyřku, tak se to zase zavře. Lidé by totiž alespoň věděli, co je v horizontu 14 dnů čeká,“ zmínil.

Aktuální počínání vlády hodnotí dosti kriticky: „Kdo ale ve čtvrtek otevře obchody a v neděli mu tabulka ukáže, že je má zavřít, tak to není s prominutím politik, to je blbec – a především alibista, který nedokáže určit směr a stát si za tím. A kdo udělá tabulku a pak se jí neřídí – ten ztratí už jakýkoli kredit.“

Podle Horáka to jiným stylem než takovýmto nyní nelze udělat, jelikož dle něj u nás „50 % je pro a 50 % proti“.

Pokud by se kabinet uchýlil opět uzavírat obchody, restaurace, školy a omezovat život občanů v takto krátké době, pak se mu to nemusí podařit: „Jak se stádo dá do pohybu, těžko ho zastavíš. Já se vsadím, že kdyby ty hospody chtěli v pondělí zavřít – nepovede se to.“

„Jo kdyby se řeklo, že budou zavřené do ledna jako v Německu a v Rakousku, lidé by to skousli. Ale tady už je problém, protože tímhle neobratným postupem byla narušena ta základní solidarita, kterou si pamatujeme z jara – jeden za všechny, všichni za jednoho. Ta se po prvním rozvolnění hodně vytratila, ale přece jen se to napodruhé nakonec podařilo lidi přesvědčit. Mám obavy, že potřetí už to po dobrém nepůjde,“ uzavírá Horák ve svém komentáři na facebooku.

O možném zpřísnění nedávno uvolněných restrikcí vlády se hovoří kvůli zvýšení indexu rizika systému PES z 57 na 64 bodů, což již odpovídá čtvrtému stupni restrikcí. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dříve avizoval, že pokud se čísla indexu zhorší tři dny po sobě, pak nastane opět přechod na vyšší stupeň rizika a opětovný uzávěr mnoha činností. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že vláda hodlá situaci řešit na svém pondělním zasedání.

Naproti tomu ministr vnitra Jan Hamáček ČSSD na sociální síti Facebook kroutil hlavou nad nezodpovědností některých lidí, kteří nedodržují dvoumetrové rozestupy a i jinak porušují vládní opatření určená na boj proti covidu.

„Tohle nebude populární příspěvek. S hrůzou jsem sledoval reportáže i zprávy o tom, jak lidé nedodržují nařízení. Dokonce i tak, že musí policie zasahovat na jednom místě opakovaně. Nechápu, kde se v některých lidech bere nezodpovědnost a arogance vůči všem, které pandemie postihla. Mnoho lidí bohužel přišlo o své blízké, dalším zasáhl covid do jejich podnikání,“ rozzlobil se Hamáček na sociální síti Facebook.

Jan Hamáček se zlobí

K obezřetnosti nabádal své spoluobčany také ministr Blatný, a to už v neděli.

„Index rizika vzrostl. Aktuálně je na hodnotě 64. Jak dlouhodobě upozorňuji, situace je křehká, a proto je opravdu důležité dodržovat nastavená opatření. Podle čísel v dalších dnech se rozhodneme jak dál. V pondělí zasedá vláda a jistě to bude jedno z hlavních témat. Nárůst indexu rizika je dán dvěma faktory: mírným nárůstem relativního podílu pozitivních případů a dále navýšením reprodukčního čísla. Aktuální hodnota R je rovna 1,02. Navýšení nad 1 je tedy velmi malé, jen dvě setiny. Vydržme a nepolevujme v zodpovědném chování,“ požádal Blatný své spoluobčany na twitteru.

Ministr Blatný zvedá varovný prst

Ostrými slovy na adresu svých spoluobčanů nešetřil předseda vlády Andrej Babiš (ANO)

Já vůbec nemám pocit, že bychom byli zklidnění,“ pokáral ve svém pravidelném souhrnu „Čau lidi“ občany premiér Andrej Babiš (ANO). A v nepříliš optimistickém tónu avizoval, že nenese dobré zprávy a dneska „se nám to fakt líbit nebude“. Rozlítilo ho například zjištění, že lidé přímo na vánočních trzích konzumují langoše a trdelníky, což vláda zakázala. A nejen to. Velmi ho zarazila i nelegální párty v centru Prahy. Situaci by dle něj měl začít řešit pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Co vlastně dělají pro občany Prahy? No, asi moc ne,“ rozčílil se předseda vlády na vedení Prahy a ukázal i na její rozpočet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…