Naštvaná Ukrajina. A ztrapněný Fiala. Vývoj v EU, který potěší Rusko

14.12.2023 11:40

„Kdekdo se spoléhá na nějaké bruselské recepty. Ale které to jsou? Znáte nějaké, které fungují? Já tedy ne.“ Takto promluvil tehdy čerstvý předseda ODS Petr Fiala. Psal se rok 2014. A o 9 let později se ukázalo, že nefungují ani energetické sankce uvalené na Rusko kvůli vpádu kremelské armády na Ukrajinu. Do Bulharska se dál dováží ruská ropa, a to za ceny, které jsou nad stropem stanoveným Evropskou unií.

Naštvaná Ukrajina. A ztrapněný Fiala. Vývoj v EU, který potěší Rusko
Foto: Hana Brožková
Popisek: Shromáždění "Omezovat dovoz ruské ropy? Můžeme a musíme!". Cílem akce bylo také zveřejnění počítadla zbytečně dovezené ropy za červenec

Od ruského vpádu na Ukrajinu v únoru 2022 přijímala jeden balík protiruských sankcí za druhým. Ukazuje se však, že v praxi moc nefungují. Bulharsko dál dováží ruskou ropu a plyn. Zrodil se černý trh, na kterém se tyto suroviny prodávají nad cenovým stropem opět stanoveným v rámci sankcí.

„Do země přicházely barely ruské ropy za cenu vyšší než 60 dolarů, kterou spojenci přijali, aby Moskvě ubrali z kritických příjmů pro její válku na Ukrajině. Bulharsko bylo mezi svými partnery v neobvyklé pozici. Dostalo výjimku ze sankcí Evropské unie, které zakazují většinu dovozu ruské ropy, údajně proto, aby zajistila, že země nebude čelit akutnímu nedostatku energie, přestože širší politika EU měla za cíl rozdrtit hlavní ruskou hotovostní tepnu po jeho rozsáhlém útoku na Ukrajinu,“ napsal server Politico. „Podle důvěrných celních údajů, které má server POLITICO k dispozici, Bulharsko pokračovalo v dovozu ruské ropy výhradně nad cenový strop od srpna do října. Podle výpočtů think-tanku Centra pro výzkum energie a čistého vzduchu (CREA) měly dodávky odhadovanou hodnotu 640 milionů EUR. Peníze šly ruským energetickým firmám, které platí daně a pomáhají naplnit válečnou truhlu Kremlu,“ pokračoval server.

Politico upozorňuje, že díry v sankčním systému „jsou jen symbolem širších nedostatků, které nahlodaly pokus EU zastavit miliardy, které Rusko vydělává vývozem energie. A pokud už se některé sankce vymáhají, orgány jednotlivých zemí EU je vymáhají každý po svém.

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39912 lidí

„Příjmy z vývozu ropy z Ruska klesly o pouhých 14 procent od zavedení restrikcí. A v říjnu dosáhly ruské příjmy z fosilních paliv maxima za 18 měsíců,“ upozornil server s tím, že EU v podstatě už dochází dech k tomu, aby to mohla nějak změnit.

A z Ukrajiny přišlo varování.

„Celý sankční mechanismus funguje pouze tehdy, budete-li pravidelně přijímat rozhodnutí, která uzavírají mezery a uvalují nové sankce,“ řekl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba POLITICO. „Každý herec na světě má schopnost se přizpůsobit.“

Potvrzují se tak slova dnešního premiéra Petra Fialy (ODS), který v roce 2014 na kongresu ODS varoval, že evropská řešení nefungují.  

„Kdekdo se spoléhá na nějaké bruselské recepty. Ale které to jsou? Znáte nějaké, které fungují? Já tedy ne. Na všechno má Brusel jen jednu odpověď. Když se něco nedaří, tak je to proto, že jsme ještě málo evropští. Zajímavé ale je, že to, co se daří na národní úrovni, tak na úrovni Bruselu nějak selhává. Ale současně stoupá míra iracionality. Tou trpí každý, kdo se před vedrem zavře do klimatizované kanceláře a nad obrazovkou počítače spřádá plány, jak vylepšit naše životy,“ rozpovídal se Fiala.

 

Na slova Petra Fialy pronesená před lety, upozornil šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl. „Ano, autorem tohoto mimořádně zdařilého výroku je brněnský profesor politických věd Angela Nutella,“ napsal k tomu.

Jaroslav Plesl

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

fialovi se to již rozpadá pod rukama ze všech stran a teď se budou jednotlivé strany podvodného slepence snažit potopit ostatní, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 14.12.2023 12:15:50

|  26 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…