Návrh: Půl platu dolů, pane poslanče. Nepřišel jste do práce

04.01.2019 8:05

Zákonodárci by v budoucnu mohli být finančně postihováni za neomluvené absence ve Sněmovně. Přijít by mohli až o padesát procent denního platu. Předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) již připravuje návrh změn sněmovního jednacího řádu, které by měly zlepšit účast poslanců na jednáních, informoval server iDNES.cz.

Návrh: Půl platu dolů, pane poslanče. Nepřišel jste do práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna schválila státní rozpočet na rok 2019 s deficitem 40 miliard. Opozice vládě vyčítá, že projídá ekonomický růst a nedělá rezervy na horší časy

Nepřítomnost poslanců ve Sněmovně začíná být do očí bijící. Přesto, že doposud proběhlo jen devadesát jednacích dnů, od 20. listopadu 2017, tedy od začátku ustavující schůze, dorazilo do Sněmovny na 2540 poslaneckých omluvenek z jednání.

Jako první upozorňoval na absence především prezident Miloš Zeman v souvislosti s tím, že by poslanci měli více pracovat a schvalovat zákony. Na tyto absentéry by podle něj bylo dobré poukázat. Při návštěvě izraelského parlamentu v loňském roce jej proto zaujal tamní informační systém, díky němuž se voliči mohou dozvědět o účasti či neúčasti svých zástupců na jednáních. 

Systém funguje tak, že hned při vstupu do budovy izraelského Knesetu jsou fotografie poslanců barevné, pokud jsou přítomni. Naopak v případě neúčasti šedivé. Když absence převýší třicet procent, dotyčnému poslanci je snížen plat.

Takový trest by mohl postihnout i české poslance. Podle našeho zákona poslanec nemá nárok na polovinu platu a náhrad, jestliže se v daném měsíci bez řádné omluvy neúčastnil dvou jednacích dnů Sněmovny či výboru a komise. Pokud by bez omluvy chyběl více než čtyři dny, měl by přijít o celý příjem.

Jenže nic takového se v praxi zatím neuplatňuje. Nadále tak od poslanců přicházejí i omluvenky bez udání důvodu. Pro představu jich do dolní komory od začátku jejího fungování v tomto volebním období dorazilo 135. Jedničkou v kategorii absentérů bez omluvy je Ivan Adamec (ODS), dvojkou Ilona Mauritzová (ODS) a čtyřkou Martin Baxa (ODS). Na pátém místě skončil Antonín Staněk (ČSSD).

V zákoně podle předsedy Poslanecké sněmovny chybí určení, který orgán se tím má zabývat, přestože už nejeden předseda Sněmovny sliboval změn. Vondráček proto již pracuje na změně. Statně. „Chceme předejít situacím, kdy dochází k omluvě poslance z jednání Sněmovny bez udání důvodu,“ potvrdil.

Podle nového pravidla by tak uznatelné důvody pro omluvu souvisely prý především s výkonem mandátu poslance. Například výjezdní zasedání výborů, vyslání výborů do zahraničí. „V tuto chvíli dokončujeme pracovní verzi návrhu, zabýváme se i tím, který orgán Sněmovny bude pověřen kontrolou ‚omluvenek‘ a možným postihem. Prosazuji, aby byl v tomto případě poslanci snížen jeho denní plat o padesát procent,“ upřesnil Vondráček.

Vondráček předpokládá, že první čtení proběhne v prvním pololetí tohoto roku. Uvažuje se o tom, že kontrolu nad docházkou poslanců by mohl v budoucnu převzít mandátový a imunitní výbor.

Původní zdroj ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…