Ne politici. To lidé jsou hloupí. Topolánek šel proti voličům

26.05.2024 13:55 | Monitoring

Václav Moravec pozval do svých Otázek 3 bývalé premiéry – Mirka Topolánka, Jiřího Rusnoka a slovenského expremiéra Eduarda Hegera. Nechal je debatovat o společenské situaci v Česku a na Slovensku. Topolánek Čechy nešetřil. „My Češi jsme trochu nafoukaní a tváříme se, že my už jsme ten Západ, zatímco na východ od Hodonína už je Asie,“ pousmál se Topolánek. „Lidé jsou hloupí,“ vypálil po chvíli. Když dostal slovo expremiér Heger, začal hokejovým mistrovstvím světa. A pak zvážněl.

Ne politici. To lidé jsou hloupí. Topolánek šel proti voličům
Foto: Repro FB
Popisek: Bývalý premiér Mirek Topolánek v Otázkách Václava Moravce

„Já si nemyslím, že ta naše situace ve střední Evropě v prvé řadě souvisí přímo s těmi 40 lety komunistické totality, nicméně taky,“ začal Topolánek. „My Češi jsme trochu nafoukaní a tváříme se, že my už jsme ten Západ, zatímco na východ od Hodonína už je Asie,“ pousmál se Topolánek.

Západní Evropa podle Topolánka pořád na střední Evropu hledí jako na postkomunistický prostor, ale podle expremiéra je to hodně generační věc, která se obrousí, pokud na to dostane čas v rámci EU. „Tím si nejsem jistý, protože má nakročeno k rozpadu,“ pravil na konto Česka a EU Topolánek.

Rusnok upozorňoval, že znalosti o střední Evropě kolísají. Rakušané či Němci tento prostor znají dobře a jiné země už méně. „Ale my bychom si měli jako středně vyspělá země říct, jací jsme. My jsme tady už 30 let po změně režimu. Vezměte si, že Španělsko mělo svůj fašistický režim až do 70 let, Portugalsko ještě déle, ale nikdo to moc neřeší,“ pravil Rusnok. „Já bych se nezabýval nějakými nálepkami, já bych se zabýval našimi reálnými problémy a prací,“ pokračoval.

Když dostal slovo Heger, pogratuloval českému hokejovému týmu k postupu do finále na mistrovství světa v Praze a ujistil, že on bude večer rozhodně fandit právě našemu týmu.

Poté se začal věnovat politice a konstatoval, že ruské propagandě se na Slovensku relativně daří. Zvlášť, když dnes nejsilnější vládní strana Směr-SD hraje na ty nejnižší pudy voličů, hraje na strach. Tak to vidí Heger. A proti tomu se podle Hegera opravdu složitě postupuje.

Topolánek opět nešetřil tvrdými výroky.

„Slovensko, to byly tisíc let horní Uhry. Slovensky tam mluvilo asi 6 lidí. A tu šanci na rozvoj dostalo trochu uměle. Proto pak také chtěli tu svoji stoličku. Polsko bylo několik set let součástí ruské říše, zatímco my jsme byli její součástí jen 30 let. My jsme celou dobu byly součástí západní Svaté říše římské,“ pravil Topolánek.

A pokud jde o vyhrocenou politickou situaci, za tu si podle Topolánka můžeme sami.

„Já už to dnes můžu říct, protože už nikam nebudu kandidovat. Ti lidé jsou hloupí a zvolí si takové politiky. Já bych za to neobvinil ty politiky, ale ty lidi. Protože oni si volí politiky. Podle toho, co jim kdo slíbí,“ pravil Topolánek.

„Chcete říct, že ta politika je hloupá proto, že jsou hloupí lidí?“ ptal se Moravec.

„Ano, přesně to jsem chtěl říct,“ poděkoval Topolánek Moravcovi.

Heger konstatoval, že k vyostření situace na Slovenku přispěli politici Igor Matovič a Richard Sulík, kteří jako členové bývalé vlády velmi tvrdě kritizovali tu současnou. A obratem připomínal, že on sám byl jen místopředsedou strany, nikoli šéfem strany a na jeho síle jako premiéra to bylo znát.

„Kdybych já vyhodil Igora Matoviče z vlády, tak bychom okamžitě měli předčasné volby. A kdyby se to stalo v čase energetické krize, tak by Robert Fico přijel na velkém bílém koni a neměl by s vládou jen základní většinu v parlamentně, jakou má teď, ale měl by i ústavní většinu,“ pravil Heger.

Podle Topolánka je dobře vidět, že o demokracii se musí pečovat a musí se zalévat jako květinka, protože demokracie je ohrožena vždy. Politika je podle Topolánka řemeslo, ve kterém se rozhodujete mezi špatným a ještě horším. „A dobrý politik jste, když rozpoznáte, co je to špatné a co je ještě horší,“ poznamenal Topolánek.

A znovu vyčinil voličům, koho si to zvolili. Na Slovensku. „Igor Matovič přece vůbec nikdy neměl být premiér. Ale byl.“

Rusnok konstatoval, že slovenská demokracie podle jeho názoru tuto situaci přežije, protože tamní vládní politici nejsou z jeho pohledu tak ostří, jako je maďarský premiér Viktor Orbán.

Topolánek: Oni to nedělají!

Poté Topolánek znovu spustil velmi ostře a konstatoval, že Česká republika zaspala a zůstala montovnou, jakou byla před dvaceti lety. Dnes podle něj žijeme v přeregulovaném prostředí. „My jsme pořádně nedělali nic 20 let, tak si nemůžeme myslet, že to teď za pět let rychle změníme. My budeme muset udělat evoluční změny. … My už nejsme investičně sexy,“ nechal se slyšet Topolánek.

Česko podle něj musí projít změnami, ale to se z jeho pohledu zatím neděje. „U české vlády po dvou a půl letech vlády konstatuji, že oni to nedělají,“ kroutil hlavou Topolánek.

„Kdybychom tu neměli 400 tisíc Ukrajinců, tak by nám kleklo stavebnictví i gastro. A v této situaci oni zvýší daň z nemovitosti,“ zlobil se český expremiér za ODS.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jo, jo , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePepanNutelovič , 26.05.2024 14:03:46
Topolánek, "chlap s gulama", že nebyl tak chytrý, když vládl, zelený mozeček. Ano, lidé jsou hloupí, ale hlavně ti co volili ODS-rozkradače!

|  19 |  0

Další články z rubriky

Pojď vojáku, pojď sloužit USA. Nakrmíme tě nemasem a dáme ti školení

9:00 Pojď vojáku, pojď sloužit USA. Nakrmíme tě nemasem a dáme ti školení

V Česku i v USA se vzhledem k napjaté bezpečnostní situaci snaží dostat více lidí do armády. V USA s…