Nechcete být v EU? Tak nekandidujte do Evropského parlamentu, uvedla europoslankyně

07.06.2018 16:18

Výbor Evropského parlamentu vysílá na Slovensko monitorovací misi, neboť je znepokojený nedostatečným pokrokem ve vyšetřování vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Co to znamená pro Slovensko? Na toto a mnohé další odpovídala v rozhovoru pro ParlamentnéListy.sk slovenská europoslankyně Monika Beňová.

Nechcete být v EU? Tak nekandidujte do Evropského parlamentu, uvedla europoslankyně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovensko

„Takovéto ad hoc monitorovací skupiny výboru mají v principu velmi omezený mandát ve vztahu k jednotlivým členským státům. To znamená, že se monitorovací skupina může pokusit monitorovat zprávy, které jsou všeobecně známé, ale nemůže se obrátit přímo na orgány činné v trestním jednání tak, jako kdyby byly součástí vyšetřování. Může požádat o informace, ale jejich vynutitelnost je velmi malá, v principu žádná. Jde tedy spíš o formální náležitost, kterou Evropský parlament a jednotlivé výbory chtějí deklarovat zájem o řešení konkrétní situace v členských státech,“ podotkla Beňová. 

Původní text ZDE.

Své pak řekla i k zemědělským skandálům na Slovensku či k odchodu Roberta Fica z premiérského postu. „Myslím si, že Robert Fico to odhadl velmi správně s tím, že odešel z Úřadu vlády, protože situace byla velmi vyeskalovaná. Pokud by tam byl býval zůstal, tak by se společnost o to víc polarizovala,“ podotkla Beňová.

A jaký je její názor na politické strany, které nesouhlasí se členstvím v EU? „Můj osobní názor je, že takové strany, které nesouhlasí se členstvím země v Evropské unii, by neměly ani kandidovat do Evropského parlamentu,“ poznamenala také Beňová v souvislosti s evropskými volbami, které se uskuteční příští rok. „Evropský parlament je institucí Unie, a když oni s tím nesouhlasí, tak nevím, co tam vlastně chtějí dělat. Pravděpodobně se však účast na volbách tím, že dojde k jakémusi konfliktu mezi standardními stranami a radikálnějšími stranami, může zvýšit,“ dodala Beňová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

17:17 Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

Češi vloni vypili nejméně piva v historii. Oproti roku 2022 se jeho průměrná spotřeba na obyvatele s…