Několik milionů vás nevolilo, smála se Witowská Havlíčkovi

09.11.2021 21:05

Vyjednávání o obsazení vedení nové Sněmovny i výboru je bouřlivé. Hnutí ANO chce křeslo předsedy Sněmovny pro současného ministra průmyslu a obchodu a ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO). Podle legislativního odboru dolní komory Parlamentu je ale jako ministr nevolitelný. V rozhovoru pro Interview ČT24 Havlíček uvedl, že i tak chce o post šéfa dolní komory zabojovat: „Chceme vládu kontrolovat,“ řekl hlavní důvody. Rozhodnutí chce nechat na poslancích.

Několik milionů vás nevolilo, smála se Witowská Havlíčkovi
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Karel Havlíček (ANO)

Havlíček podle svých slov nemá v plánu stáhnout kandidaturu na předsedu Sněmovny, i když je podle právníků nevolitelný: „Tak je to názor legislativního odboru. Co ústavní právník, to trochu jiný názor. Je pravda, že je to trošku složitější. Nicméně si myslím, že férové bude, aby o tom zítra rozhodla Sněmovna, to bude spravedlivé,“ řekl jasně k nominaci na šéfa Sněmovny.

„Pokud Sněmovna rozhodne o tom, že bych neměl být předsedou Sněmovny, tak já to budu respektovat,“ doplnil Havlíček, který má v plánu poslancům důvody své kandidatury důkladně vysvětlit.

Bude mít ANO v případě jeho odmítnutí jiného nominanta? „Nedomnívám se. Proběhla už nominace, volební komise ji schválila. Jsme v tuto chvíli za ANO dva kandidáti a jedním z nich jsem já. Pokud by tedy zítra Sněmovna řekla, že to nepovažuje za vhodné a nemám kandidovat, tak by zřejmě zbyl jeden kandidát,“ podotkl. Druhou kandidátkou hnutí ANO je poslankyně Jana Mračková Vildumetzová.

Havlíček věří, že jeho nominace má smysl, i když se s ohledem na rozložení sil ve Sněmovně tvrdí, že nemá šanci na úspěch. „Nikdy nemůže člověk vědět, jak se nakonec bude hlasovat,“ upozornil, že volba místopředsedů je tajná. „Uvědomme si, že jsme získali nejvíce mandátů, máme nejsilnější poslanecký klub, a to je obrovský závazek, naši voliči očekávají, že budeme bojovat. Volilo nás 1,46 milionu obyvatel. Není nic špatného, když postavíme kandidáta a pokusíme se o to,“ míní Havlíček.

„Také vás ale několik milionů lidí nevolilo,“ vypálila moderátorka Světlana Witowská, kterou zajímalo, čí to byl nápad, že bude mít ANO kandidáta na předsedu Sněmovny s vědomím, že je to bez šance, jelikož koalice pěti stran má ve Sněmovně většinu a jasně deklarovala, že předseda Sněmovny bude v jejich režii.

„Ale stejně tak nevolilo ani protikandidátku několik milionů lidí,“ odvětil dotčeně Havlíček a dodal: „Byl to nápad klubu, který jednohlasně rozhodl,“ odmítl, že by s takovým návrhem přišel sám. „Klub prostě dospěl k závěru, že bychom neměli abdikovat dopředu. My to budeme respektovat, pokud budeme přehlasováni a nedopadne to. V minulosti se to rovněž dělo.

Neděláme nic nedemokratického, nic nezdržujeme, ale prostě si myslíme, že není neférové, pokud také postavíme svého kandidáta. Možná prohrajeme, ale můžeme říct: ‚Zkusili jsme to, šli jsme do toho, diskutovali jsme a snažili jsme se vysvětlit, proč ano.‘ Sněmovna rozhodne, a pokud vyhraje Markéta Pekarová Adamová, tak já budu první, kdo jí pogratuluje,“ uvedl ministr.

A připomněl: „Úkolem Sněmovny je mimo jiné kontrolovat chod vlády. Ta kontrola může probíhat přes výbory, přes místopředsednické funkce nebo přes funkci předsednickou. My jenom chceme, aby ve Sněmovně bylo dostatečně zaručeno to, že činnost vlády bude dostatečně důsledně kontrolována, to je vše,“ řekl ministr hnutí ANO, které je na cestě do opozice. ANO celkem žádá tři členy vedení Sněmovny a lepší výbory.

Prezident dnes pověřil Petra Fialu (ODS) jednáním o sestavení nové vlády. Miloš Zeman, který se už měsíc léčí v nemocnici, podle Hradu očekává, že jej bude předseda ODS o výsledcích jednání informovat. Kandidát na předsedu vlády pověření přijal a na Twitteru uvedl, že s koaličními partnery bude dál vyjednávat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…