Německo by nám mělo být vzorem, vyzývá dáma, usilující o smíření. Měli bychom se vrátit ke křesťanským hodnotám, které nás spojují

06.08.2019 20:25 | Zprávy

POLOČAS HORKÉHO ROKU Před lety získala ocenění stejné jako dalajláma a Havel. „Bezbřehá demokracie není k ničemu dobrá,“ vysvětluje 30 let po revoluci Brigita Janovská z „rudého severu“, kde to jako dítě ze smíšeného manželství neměla lehké. Když už i životní optimistka po 75 letech politických a poválečných turbulencí řekne: „Společnost je dnes rozvrácená!“, je to na pováženou. Jejím největším přáním je mít důstojnou hlavu státu, čímž ve všech směrech popírá, že Zemana volí staří venkované bez vzdělání. Co překvapivého si dáma, jejímž posláním se stalo usmiřování, myslí o EU, o vyhnaných Němcích a co už nechává jen na historicích a soudcích?

Německo by nám mělo být vzorem, vyzývá dáma, usilující o smíření. Měli bychom se vrátit ke křesťanským hodnotám, které nás spojují
Foto: Archiv B. Janovské
Popisek: Brigita Janovská již dříve obdržela mimo jiné Zlatou holubici míru (na snímku). Tuto putovní cenu získal kdysi i Václav Havel nebo dalajláma.

Je podle vás stejně důležité si připomenout, že loni uběhlo 80 let od vyhnání Čechů ze Sudet, stejně jako to, že příští rok uplyne 75 let od vyhnání Němců z Československa?

Myslím, že velké věci a historické milníky se připomínají i samy, neboť jsou součástí paměti národů a hluboce zapsány v paměti lidí. Nejsem politolog a moje působení a názory na danou oblast vycházejí z přímého kontaktu s lidmi. Mám za to, že je, s odstupem času, spíše než o vině důležité přemýšlet o cestě vpřed.

Kolektivní vina byla nespravedlivá, vyhnat obyčejné lidi s dětmi z jejich domovů a vlasti za dramatických okolností, bez ničeho do neznáma, to si dnes neumíme vůbec představit; a zapomenout se něco takového určitě nedá.

Letos se uskutečnil v bavorském Řezně už 70. sjezd Sudetoněmeckého krajanského sdružení. Co si myslíte o nápadu udělat tento sjezd sudetských Němců u nás v ČR? Jsme na něco takového připraveni?

Sudetoněmecké dny jsou každoročně krásnou a velkolepou oslavou tradice, sounáležitosti a touhy po míru a přátelství v srdci Evropy, které umí připravovat a plně vnímat v Bavorsku. Přestože je tam rok od roku stále více Čechů, mám za to, že na jejich pořádání v Česku připraveni nejsme.

Pan Posselt to ale vyslovil jako budoucí možnou variantu na konci svého obšírného projevu, v euforii radosti nad současnou, až doposud nejlepší úrovní česko-německých vztahů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…