Nesmysly, já se tím nebudu řídit! Ve studiu ČT si ministr Toman vyléval zlost na Brusel. Moravec musel zakročit

26.04.2020 13:28 | Zprávy

Ministr zemědělství za ČSSD Miroslav Toman před kamerami České televize Václavu Moravcovi vysvětloval, proč potřebujeme prodloužit nouzový stav. Půjde prý mimo jiné o to, že v zemědělství budou bez nouzového stavu chybět tisíce pracovníků. Poté se pořádně obul do Evropské unie. Ta prý v koronavirové krizi vydává jedno nesmyslné vyjádření za druhým. „To jsou nesmysly a já na to nepřistoupím,“ křičel před kamerami na Brusel Toman.

Nesmysly, já se tím nebudu řídit! Ve studiu ČT si ministr Toman vyléval zlost na Brusel. Moravec musel zakročit
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Marian Jurečka a Miroslav Toman před kamerami České televize

V nedělních Otázkách Václava Moravce diskutovali ministr zemědělství za ČSSD Miroslav Toman, bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová a místopředseda Asociace soukromého zemědělství Jan Štefl.

Jurečka hned v úvodu úřadu konstatoval, že lidovci nebudou hlasovat pro prodloužení nouzového stavu do 25. května, pokud vláda nepoloží na stůl opravdu pádné argumenty.

Po Jurečkovi si vzal slovo Toman, který složil poklonu potravinářům a zemědělcům. „Napřed mi dovolte, abych poděkoval lidem v první linii a speciálně potravinářům a zemědělcům,“ zahájil svou promluvu ministr Toman s tím, že právě zemědělci a potravináři se starají o to, aby v České republice bylo co jíst.

Poté vysvětloval, proč je zapotřebí prodloužit nouzový stav.

„K čemu potřebujeme nouzový stav... Kdyby skončil, tak by museli republiku opustit všichni ti zahraniční pracovníci, kteří mají prodloužena propadlá víza, která jsou prodlužena jen po dobu nouzového stavu. Nám chybí řádově 3000 pracovníků. Ale nám na tu sklizeň bude chybět ještě více lidí, to jsou desetitisíce pracovníků,“ varoval Toman.

Jurečka okamžitě oponoval, že vláda může navrhnout úpravy nezbytných zákonů, a to ve zrychlených řízeních, abychom tu nemuseli mít nouzový stav ještě v srpnu. Takovýto legislativní plán však zatím předložen nebyl.

Večeřová se postavila na stranu Tomana. „Na počátku tady byla panika, ale to se podařilo uklidnit a to také díky vládě a některým jejím členům, kteří veřejnost uklidňovali, že je dostatek potravin, že obchody jsou zásobovány,“ ocenila Večeřová.

Pokud by kabinetu něco vyčítala, je to neustálé měnění harmonogramu otevírání restaurací, na kterých je řada potravinářů závislá.  

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…