Neuvěřitelné věci ve smlouvě ředitele ČT! Nový radní ČT Matocha vypustil výbušný text

05.07.2020 9:51

Místopředseda Rady ČT, publicista Pavel Matocha na serveru Česká pozice nabízí ve svém článku „Hysterie versus fakta“ svůj pohled na poslední vyhrocenou volbu radních i poslední veřejné jednání Rady ČT, kterého se noví radní aktivně zúčastnili. Pokouší se vyvracet „apokalyptické iluze“, které na téma nových radních a jejich budoucí činnosti vykreslili Tomáš Halík, Petr Gazdík, Miroslav Kalousek či Miroslava Němcová. Nebo lživé tvrzení Milionu chvilek, že by noví radní byli zvoleni na základě „kádrovacího seznamu“ poslance Berkovce (ANO). Mj. píše, jak generální ředitel České televize drží zaměstnance jako rukojmí a popisuje stamilionové schodky v hospodaření veřejnoprávní televize.

Neuvěřitelné věci ve smlouvě ředitele ČT! Nový radní ČT Matocha vypustil výbušný text
Foto: Archiv PM
Popisek: Pavel Matocha na šachovém turnaji na plujícím hausbótu v Kérale (stát jihozápadní Indie)

Úvodem se věnuje jednání o bonusu pro generálního ředitele ČT Petra Dvořáka, které mělo zajímavou předehru. „Když jsme jako noví radní požádali o kopii manažerské smlouvy Dvořáka coby nutný podklad k projednání bodu jeho bonusu, protože z ní vychází, ze sekretariátu Rady ČT nejprve přišla odpověď, že scan smlouvy nemohou poslat, protože je pouze k nahlédnutí. A když se kolegyně Lipovská jako první šla na smlouvu podívat, s odkazem na Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) jí odmítli ukázat,“ popisuje Matocha.

Rada ČT přitom ze zákona stanoví plat generálního ředitele a schvaluje podobu jeho smlouvy. „Kdo jiný tedy než radní by měli mít smlouvu k dispozici? Výmluva na GDPR je zcela nesmyslná,“ dodává člen rady ČT.

Až když se prý Dvořák dozvěděl, že i dříve zvolení radní vnímají tuto jeho obstrukci jako útok na celou Radu ČT a že hrozí, že kvůli tomu rozhodne o odebrání celého bonusu za loňský rok, „svolil“, že jeho podřízení smějí manažerskou smlouvu radním ukázat. „Samozřejmě jsem si ji pečlivě nastudoval. Kromě nevhodně definovaných podmínek pro přidělení bonusu mě zarazil až neuvěřitelný paragraf,“ píše Matocha.

Konkrétně zmiňuje, bod X/5 smlouvy, který totiž říká, že pokud Rada ČT do 30. června následujícího roku nerozhodne o neudělení či snížení bonusu generálního ředitele a nezdůvodní to, má se za to, že rozhodla o udělení bonusu v maximální výši. „Čili pokud by Rada ČT kvůli obstrukcím generálního ředitele rozhodla, že na posledním jednání nebude jeho bonus projednávat, pak by to neznamenalo, že bonus bude nula či že se rozhodnutí o jeho výši odkládá, ale že má bonus ve výši 100 procent, tedy deseti měsíčních platů, tj. 2,4 milionu korun,“ pozastavuje se Matocha nad obsahem smluvních podmínek.

Druhou zvláštností je i to, že nová kolektivní smlouva platná od letošního roku totiž stanoví, že zaměstnanci mají nárok na odměny, pouze pokud Rada ČT schválí bonus generálnímu řediteli. „Petru Dvořákovi se tak podařilo získat zaměstnance jako rukojmí. Jak je možné, že odboráři něco takového podepíší?“ popisuje Matocha, jak si chtěl Dvořák svůj bonus „pojistit“.

Českou televizi čekají v příštích letech výrazné rozpočtové škrty na základě plánu schváleného „starou radou“, a za této situace by měl její generální ředitel, podle Matochy, jít v šetření příkladem. „Nebo jste stále přesvědčeni, že čím vyšší bonus pro generálního ředitele, tím více demokracie a nezávislosti České televize?“ ptá se radní.

Dalším citlivým bodem na jednání byla výroční zpráva o hospodaření za rok 2019. Česká televize řadu let pod vedením Petra Dvořáka sice formálně vykazovala vyrovnaný hospodářský výsledek, ale fakticky prý hospodařila deficitně, přičemž deficit v řádu stovek milionů korun ročně financovala z několikamiliardového polštáře z doby generálního ředitele Janečka.

„Příjmy ČT z koncesionářských poplatků za rok 2019 byly výrazně nižší, než kolik čerpala z Fondu televizních poplatků, kam nejen plynou každý měsíc platby koncesionářů, ale kde jsou i rezervy z minulosti,“ upřesňuje Matocha. Jak je možné tomu říkat vyrovnané hospodaření? Důvodem je podle jeho slov ČT používaný fondový způsob účetnictví, který toto kouzlo umožňuje.

Anketa

Měly by skončit Otázky Václava Moravce?

97%
3%
hlasovalo: 25608 lidí
Zaráží jej velmi, proč se management ČT a někteří služebně starší radní natolik bránili konstatování faktu, že hospodaření ČT bylo v roce 2019 fakticky deficitní, pokud porovnáme příjmy a výdaje daného roku. V otázkách bonusu generálního ředitele ani hospodaření ČT nejde o útok „nových radních“ na nezávislost České televize, jak se někteří obhájci Petra Dvořáka pokoušejí stočit debatu.

Jedním z důkazů, že Rada ČT funguje jako kolektivní orgán a noví radní nejsou rozvraceči, jak se někteří snaží interpretovat, ale spolupracují se svými služebně staršími a zkušenějšími kolegy, je i volba vedení Rady ČT minulý týden. „Jedním z místopředsedů jsem byl zvolen já – kdyby si staří radní mysleli, že my, noví, jsme šílenci, kteří ohrožují nezávislost České televize, nemohl bych v tajné volbě dostat devět hlasů,“ konstatuje.

Závěrem se vrátil k hysterií „demobloku“ po zvolení Lipovské, Veselého a Matochy do Rady ČT. Začal vyvrácením lživého tvrzení Milionu chvilek a dalších, že by byli zvoleni na základě „kádrovacího seznamu“ poslance Berkovce (ANO).

„Každý může vidět, že mezi pěti kandidáty doporučenými ke zvolení do Rady ČT není Matocha, Lipovská ani Xaver Veselý. Berkovec o mně píše: „Není zřejmé, či zájmy by v Radě ČT zastupoval,“ zdůrazňuje Matocha a dodává, že jej osobně nominovaly tři zcela nepolitické a na politicích nezávislé spolky – Šachový svaz ČR, spolek právníků Všehrd a Centrum ekonomických studií Vysoké školy ekonomie a managementu.

„Dle slíbené podpory a následných blahopřejných zpráv a telefonátů považuji za jisté, že mě volili nejen koaliční poslanci, ale i zástupci opozice včetně řady poslanců ODS, byť jejich kolegyně Němcová hned po volbě svolala tiskovou konferenci, na níž prohlásila, že je výsledky volby zděšena,“ dodává na závěr Pavel Matocha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…