Nohavica řekl málo? Křeček o Zelenském a Ukrajině. Hrozí vlna nenávisti, Fiala má povinnost k Čechům

26.03.2022 6:21

„Vláda nemá povinnost se starat buď o naše lidi, nebo o uprchlíky, ona se musí starat o obojí. To je prostě důležité,“ upozorňuje ombudsman Stanislav Křeček před ignorováním ekonomických dopadů na české občany. V rozhovoru pro Rádio Universum zmínil, že hrozí, že se kvůli tomu může nálada ve společnosti negativně obrátit i proti uprchlíkům z Ukrajiny. Vyjádřil se rovněž k zablokování několika webů. Pokud by se z toho stal trend, lidé by se prý měli ozvat. „Pokud budeme znát jenom jeden názor, tak se vracíme tam, kde jsme v roce 1989 chtěli skončit,“ varuje.

Nohavica řekl málo? Křeček o Zelenském a Ukrajině. Hrozí vlna nenávisti, Fiala má povinnost k Čechům
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26655 lidí
Ombudsman v souvislosti se svým předchozím varováním před vykořisťováním příchozích Ukrajinců, v němž nedávno upozornil, že ochrana příchozích uprchlíků nesmí skončit pouze udělením víza a poskytnutím ubytování, rozvinul také téma diskriminace vůči Rusům žijícím u nás.

„Problém je trochu v jedné věci, kterou bych strašně rád vysvětlil: Antidiskriminační zákon chrání národnost, ale nikoliv státní příslušnost. Čili pokud by někdo diskriminoval s ohledem na národnost, tak to by bylo v rozporu se zákonem, ale pokud se tak děje s ohledem na státní příslušnost, protože přichází z Ruské federace, tak to je něco jiného. Je to tak složitá otázka, že v ní nemá jasno ani Ústavní soud,“ poznamenal.

Podle veřejného ochránce práv tak nyní máme dbát hlavně na lidské hledisko a uvědomit si kupříkladu u matek s dětmi z Ruska, že za ruskou agresi nenesou odpovědnost.

Problematika kolem ruských občanů a přistupování k nim je však podle něj dosti složitá, a pokud hoteliér odmítá ubytovávat člověka, který souhlasí s agresí, tak je to „asi pochopitelné“. „Je to emocionální, ale diskriminační zákon by se na toto asi nevztahoval,“ míní.

V rámci rozhovoru se taktéž vyjádřil ke svému dosti komentovanému výroku kritizujícímu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za kritická slova vůči Západu. „Všichni lidé, kteří ode dneška zemřou, zemřou také kvůli vám, kvůli vaší slabosti, kvůli vaší nejednotě,“ obořil se Zelenskyj na země NATO a Západ při kritizování nezavedení bezletové zóny.  

Křečka jeho slova nenechala chladným. „Pomáháme, jak můžeme, na úkor vlastních občanů. A ještě se máme nechat urážet? Přestává se mi to líbit,“ uvedl před několika týdny Křeček na facebookovém profilu. Příspěvek potom smazal s odůvodněním, že nechce vzbuzovat nenávist.

Za svými slovy si stojí i nadále: „Pokud někdo řekne, že za to můžeme my naší nejednotou a lhostejností za situace, kde se koná demonstrace ve prospěch Ukrajiny, tak se mi to zdálo divné.“

Politici mu prý vyčítali, že řekl, že to, že pomáháme, je na úkor českých občanů. „Ale sešel se týden s týdnem, a už všichni vědí, že je to na úkor českých občanů. Jak jinak by to mohlo být? I předseda vlády říká, že se musíme všichni omezit a že náš život už nebude jiný, že to je samozřejmě na úkor, a co je na tom špatného? Přece chápeme, že lidem, kteří utíkají před válkou, matkám s dětmi, se musí dostat pomoci, kterou vyžadují. Musíme jim zajistit důstojný život podobný, jako máme my. Takže na tom přece není nic urážlivého. Nehledě na to, že se nejednalo o žádný urážlivý nebo jiný výrok a že si svobodu slova, o které tak často mluvíme, v dnešní době vykládáme velmi zvláštním způsobem,“ hodnotí.

Zelenskyj se podle něj vyjadřoval ve vypjaté situaci, čemuž Křeček rozumí, zároveň však poukazuje na to, že „není nic špatného, pokud někdo řekne, že se nám to nelíbí“. Kritika Zelenského vůči NATO je prý rovněž v pořádku, myslí si však, že ukrajinský prezident chtěl, aby Západ dělal i to, co není v jeho silách.

V současné situaci se bojí, že válka na Ukrajině vzedme vlnu nenávisti a zastaví veřejnou diskusi či ji přenese do extrémních poloh. „I Nohavica přece tuto válku odsoudil. A přesto to nestačí, musíš ještě více,“ poukázal.

Mnozí čeští občané podle ombudsmana nyní poukazují na to, že jejich šance na důstojný život jsou ohrožovány, což „není nic takového, co by mělo solidaritu degradovat“. „Jestliže se mi nelíbí vyloučené lokality, neznamená to, že jsem rasista a xenofob. Jestli řeknu, že nedůstojný život českých lidí má své meze a že vláda musí dbát i na to, tak to přece neznamená, že bych byl proti solidaritě s uprchlíky. Takže ostré dělení nebo přidávání negativních významů, které tam nejsou, je chybou a degraduje to veřejnou debatu,“ uvedl.

Vláda podle Křečka nemá povinnost se starat „buď o naše lidi, nebo o uprchlíky, ona se musí starat o obojí“. Hrozí prý, že se kvůli negativním ekonomickým dopadům obrátí čeští občané i proti Ukrajincům, proti uprchlíkům.

Vadí mu též způsob, jakým dochází k blokování názorových webů, byť dodává, že svoboda slova není absolutní. „Kdyby to bylo rozhodnutím soudu, tak je to v pořádku. Ale ony nebyly blokovány ani prostřednictvím soudu, nýbrž nějakého úřadu. Já jsem vždycky zastával názor, že svoboda slova není absolutní. V Evropě, na rozdíl od Spojených států, kde můžete říct skutečně absolutně všechno, to prostě možné není, naše historie je jiná a svoboda slova má svá omezení,“ komentuje.

Doufá, že to nespustí nový trend blokací webů. „Myslím, že i ve veřejném prostoru je to chápáno tak, že se tak stalo v nějaké situaci a že i vláda na to má poněkud odlišný názor. Zaznamenal jsem nějaký výrok předsedy vlády, že to už bylo na hraně. Čili domnívám se, že by nám tohle nemělo hrozit,“ myslí si. Pokud by však nešlo pouze o jednorázový krok, měla by se prý veřejnost ozvat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…