Nohavica řekl málo? Křeček o Zelenském a Ukrajině. Hrozí vlna nenávisti, Fiala má povinnost k Čechům

26.03.2022 6:21 | Zprávy

„Vláda nemá povinnost se starat buď o naše lidi, nebo o uprchlíky, ona se musí starat o obojí. To je prostě důležité,“ upozorňuje ombudsman Stanislav Křeček před ignorováním ekonomických dopadů na české občany. V rozhovoru pro Rádio Universum zmínil, že hrozí, že se kvůli tomu může nálada ve společnosti negativně obrátit i proti uprchlíkům z Ukrajiny. Vyjádřil se rovněž k zablokování několika webů. Pokud by se z toho stal trend, lidé by se prý měli ozvat. „Pokud budeme znát jenom jeden názor, tak se vracíme tam, kde jsme v roce 1989 chtěli skončit,“ varuje.

Nohavica řekl málo? Křeček o Zelenském a Ukrajině. Hrozí vlna nenávisti, Fiala má povinnost k Čechům
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

Ombudsman v souvislosti se svým předchozím varováním před vykořisťováním příchozích Ukrajinců, v němž nedávno upozornil, že ochrana příchozích uprchlíků nesmí skončit pouze udělením víza a poskytnutím ubytování, rozvinul také téma diskriminace vůči Rusům žijícím u nás.

„Problém je trochu v jedné věci, kterou bych strašně rád vysvětlil: Antidiskriminační zákon chrání národnost, ale nikoliv státní příslušnost. Čili pokud by někdo diskriminoval s ohledem na národnost, tak to by bylo v rozporu se zákonem, ale pokud se tak děje s ohledem na státní příslušnost, protože přichází z Ruské federace, tak to je něco jiného. Je to tak složitá otázka, že v ní nemá jasno ani Ústavní soud,“ poznamenal.

Podle veřejného ochránce práv tak nyní máme dbát hlavně na lidské hledisko a uvědomit si kupříkladu u matek s dětmi z Ruska, že za ruskou agresi nenesou odpovědnost.

Problematika kolem ruských občanů a přistupování k nim je však podle něj dosti složitá, a pokud hoteliér odmítá ubytovávat člověka, který souhlasí s agresí, tak je to „asi pochopitelné“. „Je to emocionální, ale diskriminační zákon by se na toto asi nevztahoval,“ míní.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…