Normální život? Až za několik let, zaznělo na ČT

19.08.2021 12:56

Vláda v pondělí upravila epidemický režim v Česku. Na začátku školního roku čeká žáky trojité testování, od září se také naplní kapacita kulturních nebo sportovních akcí. Hostem v pořadu Interview ČT24 byla hlavní hygienička Pavla Svrčinová, která nepřinesla příliš dobré vyhlídky. Podle ní jsou namístě obavy z podzimního dějství. Spolu s další epidemickou vlnou můžou být ve hře další uzavírky a omezování. „Návrat k normálnímu životu bude ještě práce na několik let,“ míní Svrčinová.

Normální život? Až za několik let, zaznělo na ČT
Foto: archiv KHS
Popisek: Pavla Svrčinová ještě jako ředitelka krajské hygieny v Ostravě

V současné fázi je podle Svrčinové největší výzvou připravit se na obávaný podzim: „Můžeme očekávat, že v podzimním období dojde ke zhoršení epidemiologické situace, připravujeme strategie na podzimní vlnu, která by podle našich odhadů neměla být tak vysoká, jako byla loni, odhadujeme, že by měla být sedmdesátiprocentní oproti loňské,“ uvedla Svrčinová.

Ani letos není podle Svrčinové zcela vyloučeno uzavírání restaurací. „Může dojít k nastavení přísnějších pravidel, kdyby zase vše selhalo a řítili jsme se do záhuby. Při vyhlašování nouzového stavu by došlo k uzavírání a omezování provozu některých provozoven, třeba by se opakoval výdej přes okénko a podobně. Ale zavírání restaurací bude určitě to poslední,“ nastínila možné scénáře při nepříznivém vývoji epidemické situace.

Obavy Svrčinové nezmírnil ani fakt, že polovina české populace je proočkována a velká část populace nemoc covid-19 již prodělala. „Každý generál, když plánuje bitvu, počítá s tou nejhorší variantou. Pak je potěšen, když k ní nedojde. Snažíme se být připraveni na to nejhorší, a sice že po návratu dětí do škol přece jen dojde trochu k rozkolísání epidemické situace,“ uvažovala racionálně Svrčinová.

Vyjmenovala hned několik faktorů, které nasvědčují tomu, že se epidemie znovu přihlásí v plné síle o slovo: „Velká masa lidí se vrátí z dovolených do režimu, který je jiný než o prázdninách. Budeme zase více ve vnitřních prostorách. Novinkou je také nakažlivější delta mutace. Stále tu také máme zhruba 400 tisíc až 450 tisíc seniorů, kteří nejsou očkovaní a onemocnění neprodělali, i oni mohou onemocnět, což se může odrazit v počtu hospitalizovaných,“ upozornila hlavní hygienička s tím, že k těmto lidem nyní vyjíždějí mobilní očkovací týmy, které se snaží dělat i očkovací osvětovou kampaň.

Objevují se však názory lékařů, kteří jsou oproti Svrčinové optimističtí. Například podle imunologa Václava Hořejšího by se mohlo rozvolňovat více a protilátky by se mohly dávat jako ekvivalent k očkování. „Já bych také ráda byla optimistou, ale myslím si, že musíme racionálně hodnotit údaje, které máme. V okolních státech dochází už k nárůstu případů, i když mají vyšší pročkovanost. Rádi budeme slavit Nový rok s tím, že jsme podzim zvládli velmi dobře a covid-19 se zařadí mezi běžné infekční nákazy,“ uvedla.

Návrat do normálu je podle ní během na dlouhou trať. „S covidem se určitě naučíme žít, ale musíme trochu změnit své návyky. Za několik let se dostaneme do situace, kdy se budeme moct vrátit k běžnému životu. Stále musíme ale dodržovat pravidla 3R. Je to ještě práce na několik let. Vemte si, že chřipka byla první velká epidemie v roce 1918. Je to sto let a stále ještě očkujeme proti chřipce a bojujeme s touto infekcí,“ zmínila hlavní hygienička Pavla Svrčinová závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…