Novináře zmlátili, že krvácel do mozku. Moc se o tom nemluví. Řádila americká Antifa

06.07.2019 21:03

Novinář Ondřej Šmigol popsal pro server Echo24.cz incident, při němž v USA maskovaní muži bílé barvy pleti zmlátili homosexuálního novináře asijského původu. Muži žurnalistu polili, kopali do něj a několikrát mu dali pěstí. Po převezení do nemocnice mu lékaři zjistili krvácení do mozku. „V dnešním světě, kdy americký tisk omdlévá, když prezident Donald Trump nazve média ‚nepřáteli lidu‘, a média okamžitě zvoní na poplach před nastupující diktaturou, by jeden předpokládal, že výše popsaná událost se stane hlavní světovou story. Jenže to by zmláceným žurnalistou nesměl být k dnešní levici kritický Andy Ngo a jeho trýzniteli ‚antifašistická‘ organizace Antifa,“ píše Šmigol ve svém článku informujícím o události.

Novináře zmlátili, že krvácel do mozku. Moc se o tom nemluví. Řádila americká Antifa
Foto: Vít Hassan
Popisek: Antifa uspořádala demonstraci na náměstí Antonplatz v Berlíně

Anketa

Měla by ČSSD opustil vládu?

86%
14%
hlasovalo: 3076 lidí
Andy Ngo prý leží radikální levici v žaludku již poměrně dlouho. Sám sebe za pravičáka či konzervativce nepovažuje, ale, jak píše Šmigol, tak jeho hlavní expertizou se stalo reportování o vzrůstajícím nebezpečí levicových bojůvek.

Poprvé měl na sebe upoutat Ngo pozornost jako kritik islámu. V roce 2017 byl Ngo vyhozen jako editor pro multimédia školních novin Portland State University poté, co měl populistický server Breitbart News napsat zprávu na základě videa, které Ngo tweetoval. Na onom videu muslimský student vypráví o tom, že v islámských státech může nemuslim být zabit nebo vyhnán. Druhým případem, kdy se Ngo stal terčem kritiky, byla jeho kritická reportáž z většinově muslimských čtvrtí Londýna. Tam se dopustil chyby, když tvrdil, že zákaz pití alkoholu na ulici je kvůli tlaku místních muslimů, šlo přitom o běžnou vyhlášku místní radnice. Za svou chybu se později omluvil a článek upravil, přesto si dle Šmigola vysloužil nálepku islamofoba.

Tematice islámu se Andy Ngo ve své novinářské činnosti věnuje dlouhodobě a zabývá se jí i v rámci svého postgraduálního výzkumu. Mimo to psal Ngo například o falešných vykonstruovaných obviněních z rasismu nebo o bojkotu kanadského psychologa Jordana Petersona aktivisty.

V poslední době se měl Ngo přeorientovat na dokumentování akcí Antify ve svém domovském městě – Portlandu v Oregonu. Jak Šmigol popisuje, toto město patří mezi nejlevicovější v USA a po jeho ulicích se běžně procházejí černí zakuklenci s anarchistickými znaky na oblečení. V říjnu minulého roku se na internetu objevilo video, na kterém Antifa blokuje křižovatku ve středu Portlandu, obtěžuje a napadá řidiče, zatímco policie stojí opodál.

Antifa prý tvrdí, že brání ulice proti neonacistům, dle Šmigola však radikální levice portlandské ulice již dávno ovládla. Militantnost Antify je prý „logickým důsledkem progresivní reakce na zvolení Donalda Trumpa prezidentem“. „V jejich myslích se tak USA ocitly na pokraji pravicové diktatury, proti které je legitimní jakýkoliv odpor i násilí. Tento pocit nouze se ještě vystupňoval po srazu neonacistů v Charlottesvillu v srpnu 2017, který se zvrtl v nepokoje. Pravicový radikál při něm úmyslně najel autem do lidí a jednoho člověka zabil,“ shrnuje Šmigol.

Po těchto událostech se dle novináře bílí supremacisté do velké míry stáhli, na opakování srazu další rok dorazilo jen asi 20 lidí, Antifa však začala jednat stále radikálněji, zvláště v místech, která jsou jim nakloněna, jako je právě Portland.

Ngo, který momentálně píše především pro web Quillette, měl dokumentovat příklady násilí a výtržnictví, kterých se místní Antifa dopouští. Taktéž napsal investigativní reportáž, ve které popisoval rozsáhlé vztahy a skryté sympatie mezi mainstreamovými novináři a členy Antify. Tvrdil, že to je ten hlavní důvod, proč se Antifě nedostává takové pozornosti jako podobným skupinkám na pravici.

„Novináři se proti jeho článku ohradili, velmi brzy se však ukázalo, že v praxi měl Ngo pravdu,“ shrnuje Šmigol s tím, že Ngo minulou sobotu natáčel další srocení Antify v Portlandu, když vtom byl rozpoznán a zbit. Pravicová média si útoku všimla okamžitě, velké mediální domy, jako například CNN, však reagovaly velmi pomalu. „Když už se k informování uvolily, často popisovaly Ngoa jako blogera, a ne novináře, vypichovaly jeho údajné napojení na pravici a upozorňovaly, že se neví, co útoku předcházelo, jako kdyby tyto okolnosti útok nějak omlouvaly,“ upozorňuje na „dvojí metr“ Šmigol.

A v závěru žurnalista k aktuální situaci ve Spojených státech dodává: „Západní tisk, a především ten americký, se rád tváří jako pod permanentním útokem. Přitom novináři v USA mají jednu z nejlepších ústavních ochran na světě. Stěžují si na Trumpovy slovní útoky, zároveň jim však prezident na zahradě Bílého domu dává týdenní tiskové konference. První vážný útok na žurnalistu nakonec přišel z druhé strany, třeba jim to otevře oči, že nynější republikánská administrativa nejsou zakuklení nacisté.“

  • Celý článek Ondřeje Šmigola si můžete přečíst ZDE.

reklama

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …