O MUS tehdejší vláda nechce mluvit. Ani Tošovský, ani Mlynář

27.01.2012 16:01

V kauze Mostecké uhelné selhaly všechny složky státu, píše server Českápozice.cz. Má tím na mysli i půlroční úřednický kabinet Josefa Tošovského. Redaktoři se mu pokusili kvůli MUS dovolat, stejně tak ministrovi Vladimíru Mlynářovi. Oboje ale neúspěšně.

O MUS tehdejší vláda nechce mluvit. Ani Tošovský, ani Mlynář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Okraj uhelné pánve

Podle serveru Českápozice.cz v kauze Mostecké uhelné (MUS) selhaly všechny složky státu. „Píšeme-li „selhaly všechny složky státu“, máme na mysli i druhou vládu Václava Klause (1996 – 1997) a půlroční úřednický kabinet Josefa Tošovského,“ připomíná článek.

Expremiér Tošovský neodpověděl na dotazy po mailu, přestože podle serveru musel mít v roce 1998 k dispozici od Bezpečnostní informační služby alespoň situační zprávu k MUS. „Říká se, že gentleman odpoví do osmi dnů, nereagovat vůbec je považováno za bolševickou aroganci. Tošovský (61) byl už od mládí kandidátem a pak i dlouholetým členem KSČ (od roku 1976 až do konce listopadu 1989). Česká veřejnost tedy zatím nemá šanci slyšet jeho verzi,“ píše o Tošovském server.

Bývalý ministr bez portfeje a mluvčí tehdejší vlády Vladimír Mlynář je na tom podobně. Nejprve se novinářů ptal, zdali bude schůzka „off the record“, a když se dozvěděl, že napůl (zveřejní se jen to, s čím by Mlynář souhlasil), přestal reagovat. „To znamená, že Mlynář o případu Mostecké uhelné společnosti něco ví, ale nechce se o to s veřejností podělit,“ píše se v článku.

„Proč jsme se chtěli setkat právě s Vladimírem Mlynářem? Být ministrem bez portfeje v minulých vládách prakticky znamenalo, že měl automaticky na starost meziresortní koordinaci výboru pro zpravodajskou činnost. Podobnou funkci měl ve druhé vládě Václava Klause ministr Pavel Bratinka (ODA),“ připomíná server.

„Jenže Mlynář, Bratinkův nástupce v Tošovského vládě, tajné služby na starosti neměl. Do agendy kterého ministra tedy výbor pro zpravodajskou činnost v Tošovského vládě patřil, není jisté; na tuto otázku nedokázal odpovědět ani Bratinka,“ přibližuje web. „Nevím přesně, ale logicky je to vždy premiér,“ sdělil prý Mlynář. Bylo by proto zajímavé hovořit právě s Tošovským.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…