Ombudsmanka Šabatová: Napadají mě a urážejí. V Ústí Romové neseženou levný byt, jiní lidé ano

05.07.2018 16:33

Ombudsmanka Anna Šabatová se v rozhovoru pro Aktuálně.cz rozhovořila o tom, že v Ústí je možné sehnat levný byt, i když člověk není Rom. „Bydlení není dárek navíc, ale základní potřeba,“ podotkla.

Ombudsmanka Šabatová: Napadají mě a urážejí. V Ústí Romové neseženou levný byt, jiní lidé ano
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ombudsmanka Anna Šabatová při setkání s občany v Prostějově

Šabatová se vyjádřila také k tomu, že poslanci minulý týden projednávali výroční zprávu o činnosti jejího úřadu. Poslanec Václav Klaus mladší (ODS) ji při té příležitosti označil za extremistku. Šéf SPD Tomio Okamura ji pak nařkl z toho, že prosazuje pouze práva menšin. Sama Šabatová pak uvedla, že je velmi spokojená s tím, jak jednání Sněmovny dopadlo. 

„Ta vyjádření jsou takový kolorit. Pan Okamura takto vystupuje každý rok. Letos poprvé na něj několik poslanců – a to z více stran – zareagovalo kriticky. To považuji za pozitivní,“ sdělila Šabatová.

Poznamenala také to, že je patrné, že se jako ombudsmanka věnuje všem skupinám. „Každý bude jednou starý. Velmi mnoho lidí může být nemocných nebo může mít postižení. Polovinu společnosti tvoří ženy. Každý může mít konflikt se sousedem, který vznikne v důsledku nečinnosti stavebního úřadu. Každý může mít nějaký problém s finančním úřadem, s matričním úřadem, s vyřizováním příspěvku na péči… Téměř každý se může dostat do zařízení sociálních služeb nebo do léčebny dlouhodobě nemocných,“ sdělila. 

Původní text ZDE.

Šabatová v minulých dnech rovněž dostala nejvyšší francouzské vyznamenání, Řád čestné legie. Jak podotkla, dostala jej za celoživotní úsilí o ochranu lidských práv a připravenost je znovu prosazovat. „Může se zdát, že zatímco před listopadem to byl problém, dnes už to rizika nepřináší. Ono to nepřináší stejná rizika, ale přináší to například to, že vás někteří napadají a urážejí. Což se dá samozřejmě zvládnout, ale není to nic příjemného,“ poznamenala také Šabatová.

Oblast lidských práv je podle jejích slov nekonečný cíl. „Nikdy nebudete mít ideální společnost a pořád je dobré mít citlivost a dívat se kolem sebe, jak se lidi mají, jestli nemůžeme něco zlepšit. Určitě můžu říct, že politické svobody jsou v podstatě naplňovány a je možné je realizovat. Myslím si, že pokud jde o sociální a osobnostní práva, pořád je možné hodně zlepšit,“ dodala. Zmínila pak nejen zákon o sociálním bydlení, ale i zákon o oddlužení. Ona sama podporuje i zákon pro podporu manželství homosexuálních párů. 

A co téma nesnášenlivosti k Romům? To podle Šabatové tady bylo vždycky. „Diskriminace a nevraživost tu vždycky byly poměrně vysoké. Vyšší než v některých jiných zemích. Nevím přesně, proč to tak je,“ poznamenala Šabatová.

Závěrečnou otázku k vládě Andreje Babiše (ANO), jež bude podporovaná komunisty, si dovolila neodpovědět. „Ombudsman by se k politickým otázkám neměl vyjadřovat,“ řekla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…