Opijí se pod obraz! Babišovi došla trpělivost. Covid i Pirát Hřib

06.12.2020 19:58

„Já vůbec nemám pocit, že bychom byli zklidnění,“ pokáral ve svém pravidelném souhrnu „Čau lidi“ občany premiér Andrej Babiš (ANO). A v nepříliš optimistickém tónu avizoval, že nenese dobré zprávy a dneska „se nám to fakt líbit nebude“. Rozlítilo ho například zjištění, že lidé přímo na vánočních trzích konzumují langoše a trdelníky, což vláda zakázala. A nejen to. Velmi ho zarazila i nelegální párty v centru Prahy. Situaci by dle něj měl začít řešit pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Co vlastně dělají pro občany Prahy? No, asi moc ne,“ rozčílil se předseda vlády na vedení Prahy a ukázal i na její rozpočet.

Opijí se pod obraz! Babišovi došla trpělivost. Covid i Pirát Hřib
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: premiér Andrej Babiš (ANO)

Anketa

Jste pro to, aby vláda znovu zavřela obchody a restaurace?

52%
48%
hlasovalo: 15094 lidí
Babiš svůj obvyklý nedělní souhrn nezapočal příliš optimisticky. Se slovy, že „nemá dobré zprávy“ a že „záleží na nás všech, jak to dopadne“, popřál lidem „krásné prožití druhé adventní neděle“.

Pak už hned občany pokáral: „Už minule jsem říkal, že naši předkové o adventu mluvili jako o době zklidnění. Já vůbec nemám pocit, že bychom byli zklidnění.“ A počal jmenovat, co se k němu doneslo: „Když se podívám na titulky médií: ‚Češi vzali obchody i trhy útokem, pravidla je netrápí, nákupní šílenství bude pokračovat.‘ Když se podívám tady na záběr ze Staromáku, bylo tam údajně 1000 lidí. Podle pravidel může být 50 v nějakém prostoru.“

Rozlítilo ho též, že se dozvěděl, že lidé na vánočních trzích konzumovali občerstvení. „To opatření říká, že na trzích nemůže být prodej občerstvení a alkoholu ke konzumaci na místě. Zajisté můžete říkat, že si to vzali domů. Tomu ale přeci nikdo nevěří,“ kritizoval hrozivé video s frontou na langoš.

„Já chápu, že se všichni těšili na to rozvolnění a že si to teď všichni chtějí užít, ale mám pro vás špatnou zprávu. Systém PES dnes vykázal číslo 64 a reprodukční číslo je 1,02. To není dobrá zpráva. Máme stále vysoká čísla nakažených,“ varuje. O situaci měl hovořit s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO). „Jak to vidí dál,“ má Blatný přednést na zítřejším (pondělním) jednání vlády.

Doporučil, aby občané sledovali ostatní spoluobčany a v případě, že nedodržují opatření, aby je na to upozornili. „Pamatujete na jaře, když byla ta opatření, jak někteří nebo možná většina z nás, když někdo nedodržoval ta opatření, tak na něj poukazovala a poučovala ho, říkali mu: dodržuj opatření, je to nebezpečné. Teď bychom se k tomu měli vrátit,“ nastínil premiér.

Velice ho zarmoutila i nelegální párty z centra Prahy. „Máme stále tady nevyřešený ten případ té nelegální párty v centru Prahy, kde jsem se dozvěděl z Blesku, že podniká nějaký Isaac Luis Ham Rosebrock, který říká: ‚Česká republika je sice možná v karanténě, ale někteří z nás pořád vědí, jak zapařit‘, a je tam kontakt, kde se mají zájemci o párty ozvat. Takže tenhle pán tady podniká 13 let, jeho společnost vykazuje záporný vlastní kapitál. A možná by bylo dobré se vlastně zeptat, jak je to možné, že tady někdo organizuje párty, kde se všichni opijou pod obraz. Možná by se o to konečně mohl zajímat i pan primátor, protože pan primátor teď dělá nějaké divadlo s čertem a protestuje, asi protože má moc peněz na účtu,“ upozorňuje primátora Zdeňka Hřiba (Piráti).

Hřib se, podle Babiše, „vymlouvá na jeho odbor bezpečnosti“. „Také by bylo zajímavé vědět, kdo povolil prodej langošů a trdelníků na Staromáku. Taky by bylo dobré, aby pan primátor se staral o to, jak to vypadá v MHD. Tady, lidi jeden na druhém. Já nechápu, proč provoz MHD v Praze je od 22. hodiny omezen. A ty výmluvy, že to nevěděli dopředu… Věděli to, věděli všichni, že restaurace a obchody se budou zavírat ve 22:00, a lidi jsou v tramvajích jak sardinky. Takže pan primátor tady má tři věci. Nevím, proč protestuje.

Znovu opakuji, zůstatky na účtech, 87 miliard má Praha na účtech. Bylo by dobré, aby konečně se začal starat o situaci v Praze. Protože pan ministr Blatný s ním opakovaně mluvil, opakovaně ho vybízel k tomu, aby tyhle věci řešil. Nemáme tady jenom státní policii. Já jsem mluvil s policejním prezidentem Švejdarem dnes. Ano, byli na Staromáku, a říkal, že tam bylo asi tisíc lidí. Já nechápu, prosím vás, proč toto vlastně děláme? Proto, abychom měli zkažené Vánoce? Abychom to znovu museli uzavřít? Proč to děláme? Vždyť jsme to nechtěli takhle. Já jsem přesvědčen, že tady jsou poctiví majitelé restaurací a provozovatelé, a měli by samozřejmě na to dohlížet. Já doufám, že to i dělají. Ale nenechme si to zkazit dalšími, kteří to nedodržují,“ kritizuje premiér.

Primátor Hřib to od něj schytal i v rámci zacházení s rozpočtem Prahy. „Praha je na tom skvěle. Já nevím, proč mají tolik peněz, když je neutrácejí, a co vlastně dělají pro občany Prahy? No, asi moc ne. Ale měli by se starat alespoň o to, aby si tady nedělali někteří podnikatelé, co chtějí, jako například ten investor z té nelegální párty v tom baru,“ zaznělo znovu od Babiše, když zmiňoval kompenzace pro obce.

Svůj souhrn pak opět uzavřel výzvou k veřejnosti: „Prosím vás, žádám vás, je to skutečně důležité. My jsme samozřejmě rozhodli na základě doporučení Ministerstva zdravotnictví, a teď ta čísla nejsou dobrá. A proč nejsou dobrá? No, podle vyjádření Ministerstva zdravotnictví proto, že ne všichni z nás to dodržují. Takže pokud to nechceme zkazit, myslete na to a sami aktivně pomáhejte tím, že budete upozorňovat ostatní, kteří to nedodržují, někteří, aby to dodržovali. Protože potom to skutečně nebude dobré, určitě to nikdo nechceme.“

Celé video můžete zhlédnout zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…