Ostrov v Chorvatsku: 215 Kč za špagety, čevabčiči 270 Kč. Biftek? Dej pětikilo a přidej!

06.06.2023 11:45 | Ze sítí

CENY V CHORVATSKU Doba dovolených se blíží mílovými kroky a desetitisíce Čechů se jako každý rok chystají do Chorvatka. Jenže letos by měli zpozornět. Ten, kdo se do Chorvatska skutečně chystá, by měl počítat s vysokými cenami obědů či večeří v restauracích. Česko sice stále trápí vysoká inflace, ale takové ceny, jaké si účtují některé chorvatské restaurace, v těch českých zdaleka tak často neuvidíte. Například 215 Kč za boloňské špagety, 270 Kč za čevabčiči. Chcete biftek? Pak se pořádně plácnete přes kapsu.

Ostrov v Chorvatsku: 215 Kč za špagety, čevabčiči 270 Kč. Biftek? Dej pětikilo a přidej!
Foto: Tomáš Měšťan
Popisek: Záběry z červnového Chorvatska

Dovolenou v Chorvatsku mnoho Čechů považuje za standard, který si léto co léto nechtějí odepřít. Ale letos by všichni čeští milovníci Jadranu měli přece jen zpozornět.

Jídelní lístek ze 3. června letošního roku z restaurace Fortica na ostrově Hvar ukazuje, že milánské špagety pořídíte za 60,36 kun, což je v přepočtu asi 187 korun a 40 haléřů navrch. V českých restauracích totéž jídlo pořídíte za 160 korun a často i za nižší cenu.

Boloňské špagety vyjdou v chorvatské restauraci Fortica na 69,32 kun, což je v přepočtu 215 korun a 60 haléřů navrch. V české restauraci totéž jídlo pořídíte opět za 162 korun. Špagety s plody moře vás v restauraci Fortica v Chorvatsku budou stát 103,22 kuny, v přepočtu asi 321 korun, zatímco v české restauraci pořídíte stejné jídlo do 300 korun, a to i v italské restauraci, kam byste si asi nezašli úplně každý den, ale spíše na slavnostnější oběd. Těstoviny s krevetami přijdou v restauraci Fortica v Chorvatsku na rovných 110 kun, což je v přepočtu 342 korun českých. Mořský okoun ve zmíněné chorvatské restauraci vyjde na 112 kun, což je v přepočtu asi 348 korun. V restauraci u D1 podobné jídlo pořídíte za 288 korun.

Čevabčiči vyjde v přepočtu na 270 korun, zatímco v české restauraci podobné jídlo pořídíte okolo stovky. Grilované kalamáry v chorvatské restauraci vyjdou na 99,46 kuny, v přepočtu 309 korun českých. Biftek vyjde v chorvatské restauraci na 182,33 kuny, což je v přepočtu asi 567 korun. V české restauraci se cena pohybuje kolem 260 korun. Chobotnicový salát vyjde v restauraci Fortica na ostrově Hvar v přepočtu na 340 korun, zatímco v české restauraci pořídíte totéž jídlo za 24 korun.

Smažený sýr v chorvatské restauraci stojí 64 kun, tedy v přepočtu asi 199 korun. V české restauraci vyjde podobná porce na 185 korun.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…