400 Kč za řízek. Chorvatsko: Zásadní zjištění oproti loňsku

05.06.2023 8:32 | Ze sítí

CENY V CHORVATSKU Ceny jídla v Chorvatsku? Otázka, kterou s přicházející sezonou dovolených řeší čím dál více Čechů. Záleží jak kde. Kdo nakoupí v chorvatském supermarketu, může oproti cenám v Česku i ušetřit, pokud tedy nebude kupovat jen pivo. Restaurace jsou ale jiný příběh. Na jídelním lístku z ostrova Čiovo je vídeňský řízek v přepočtu za 378 Kč. Řízek s gorgonzolou pak za 400 Kč. Obyčejný kuřecí plátek vyjde na 331 Kč, stejně tak vepřová kotleta nebo čevabčiči. Svá zjištění shrnul návštěvník: Tak o 20 až 30 % nárůst, což je méně než u nás.

400 Kč za řízek. Chorvatsko: Zásadní zjištění oproti loňsku
Foto: Repro Youtube
Popisek: Pláž v Chorvatsku - ilustrační foto

Léto se kvapem blíží a s ním i sezona dovolených. Pro Čechy zůstává oblíbené Chorvatsko, které ovšem nedávno vstoupilo do eurozóny. V souvislosti s tím, ale také kvůli inflaci se Češi velice zajímají o to, jaká je v balkánské zemi cenová hladina.

Toto téma řešil jeden uživatel sociálních sítí před dvěma dny, konkrétně v oblasti Makarska. Ptal se zejména na ceny v restauracích a obchodech a to ve skupině Chorvatsko Dovolená a ubytování.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29710 lidí

A dostal odpověď. „Máme v Pješčane letitého kamaráda a věřte, že ty zaručeně pravdivé zprávy o cenách jsou zaručeně nepravdivé, ceny jsou jako u nás, něco i lacinější a hlavně ta kvalita a čerstvost je úžasná,“ sdělila Martina Procházková.

„Makarskou nesleduji, ale u nás u Trogiru potraviny v Kauflandu a Lidlu ceny asi jako u nás, jenže kvalitnější. Malé obchůdky (obdoba Večerek u nás) bývají dražší. Večeře v restauraci 8–12 €, ale klidně i dražší, když to bude něco extra. Pivo v restauraci kolem 2–2,5 €,“ informoval Vojtěch Voráček. V přepočtu se tedy večeře v restauraci pohybuje od 190 po 285 korun. A pivo vyjde na 50 až 60 korun.

Ještě nápomocnější však byl Petr Novotný, který muži rovnou vyfotil jídelní lístek z ostrova Čiovo. Ceny jsou o něco vyšší než zmíněných 8–12 eur. Vídeňský řízek s hranolkami vyjde v přepočtu na 378 korun. Za obyčejný kuřecí plátek s hranolkami dá zákazník 331 Kč. A pokud chce ten samý plátek v omáčce z gorgonzoly, musí dát na stůl přes 400 Kč. Stejně drahé jako obyčejný kuřecí plátek jsou vepřové kotlety nebo čevabčiči.

Jeden z komentátorů se ozval, že ceny se od loňska podstatně zvedly. A Petr Novotný souhlasil, že šly nahoru o 20–30 %. Nicméně zdražení je prý pořád menší než v Česku. Takové je jeho zjištění.

Co se týče obchodů, je možné srovnávat například u supermarketu Spar a jeho letáků. Kilo kuřecí šunky vyjde na 9,89 eur za kilo, v přepočtu na 235 korun. V Tescu je kuřecí šunka o poznání dražší, za 349 Kč za kilo. Kozel stojí v chorvatském Sparu 22 korun, v tomto ohledu je Česko stále levnější. Cherry rajčata 400 g stojí ani ne čtyřicet korun, zatímco v Tescu za ně dáte 64 korun. A máslo? Neslevněné stojí 47 korun. Ve slevě pak dokonce 35 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je otázkou , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuselodník , 05.06.2023 8:56:53
zda chtějí Chorvati prodávat a nebo jen vyvážet odpadky z dovezených jídel. Jejich volba. Tady ta neviditelná ruka trhu působí.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…