Pád z okna v Moskvě. Cherson? Na dlouho. K situaci mezi Ukrajinou a Ruskem

01.09.2022 11:02

Ukrajinská ofenzíva v Chersonské oblasti měla být na některých místech úspěšná a Ukrajincům se podařilo při útoku vedeném v několika směrech prorazit ruské pozice. Mapy s vyznačeným postupem i zprávy z bojiště však naznačují, že případné osvobození Chersonu může být v těžce dobyvatelném terénu spíše otázkou měsíců, nežli nadcházejících dnů. Téměř zcela zamrzlá je pak donbaská fronta, kde se sice Rusko snaží vést útok na jih, ale nezaznamená téměř žádný pokrok. Kromě samotného konfliktu budí pozornost také „vypadnutí z okna“ předsedy představenstva Lukoilu Ravila Maganova.

Pád z okna v Moskvě. Cherson? Na dlouho. K situaci mezi Ukrajinou a Ruskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Symbolem "O" jsou označeny ruské invazní jednotky postupující z Běloruska

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí
Ukrajinské zahájení protiútoku ve 27. týdnu války s cílem získat zpět Rusy okupovaný Cherson a celé západní pobřeží Dněpru se mělo nést v rámci třech hlavních útoků a celkově podle agentury Al Jazeera Ukrajinci na ruské pozice zaútočili současně v osmi směrech.

Podle dostupných informací se zdá pravdivá, že na několika místech skutečně Ukrajina postoupila, což 29. srpna ukrajinské jižní velení komentovalo coby „prolomení první linie (ruské) obrany“.

Přestože panuje shoda na některých lokacích, které měli Ukrajinci dobýt zpět, není zatím možné ověřit ukrajinský postup detailně, jelikož ani ukrajinská vláda v současnosti nechce přesně nepříteli prozradit soustředění svých jednotek na místě za pomoci záznamů a mnoho zpráv o ukrajinském postupu tak přichází se značným odstupem, což znemožňuje zjistit, zdali se Ukrajině toto území daří držet i nadále či rozšiřovat.

Bývalý poradce chersonského gubernátora Serhij Chlan podle agentury uvádí, že ukrajinské síly zničily ruský pontonový přívoz u obce Lvove. Ukrajinské a ruské zdroje rovněž uvedly, že Ukrajina zasáhla ruský pontonový přechod z bárek vedle ochromeného Antonivského mostu, který se již několikrát stal cílem raketových útoků a v současnosti je ve stavu, kdy lze překonat leda pěšmo.

Ruský vojenský blogger s přezdívkou Šedá zóna, uvádí, že ukrajinské síly postoupily o 6 km a dobyly Suchij Stavok severně od města Cherson, což měla být první dobytá vesnice během ofenzívy i podle tvrzení Ukrajinců, což naznačuje, že se aktuálně fronta v tomto směru nachází zhruba 60 km severně od Chersonu.

Televize CNN s odkazem na svůj vojenský zdroj hovoří též o dobytí osad Pravdyne, Nova Dmytrivka a Tomyna Balka, což je již kolem 23 kilometrů od Chersonu, a to ve směru od Mykolajivu a ústí Dněpru.

Postup však má být ve velmi těžce dobyvatelném terénu vykoupen značnými ztrátami. Řecký honorární konzul v Chersonu tvrdí, že Ukrajinci sice vcelku snadno dobyli první ruskou linii, ve druhé obranné linii již ovšem Rusové svádí tuhé boje, během nichž mělo prý padnout až 2500 vojáků – 1000 Ukrajinců a 1500 Rusů. Rusko své ztráty na území popírá a odmítá také sdělit počet mrtvých vojáků.

Ukrajinský útok měl být veden také na severu přes řeku Inhulec. Podle serveru Al Jazeera se pak o tomto útoku šíří zprávy od ruského bloggera, že řeku překonali, nakonec však u Vysokopillia neprorazili.

Kde naopak Inhulec překonali Ukrajinci úspěšně, je obec Arkhanhelske, což dokládají i geolokační záběry.

Postup v oblasti však zřejmě bude velmi pomalý, jelikož jde o planiny, kde mají velkou výhodu obránci. Rusko na rozdíl od Ukrajinců při svém dobývání Chersonu nemělo příliš velké ztráty, jelikož se zpětně ukazuje, že o dobytí oblasti nerozhodli ani tolik zbraně jako kolaborace, a to, že se tehdejší ukrajinští obránci města a oblasti Rusům velmi rychle vzdali.

Podle analytika monitorujícího konflikt na twitterovém účtu WarMonitor není zcela jasné, jestli postup Ukrajinců vydrží i v dalších dnech, sám odhaduje, že případné osvobození Chersonu zabere týdny až měsíce. 

Ještě více ovšem zamrzl ruský útok na severu v oblasti Donbasu. I přes zprávy o silných bojích zde již týdny nedochází k téměř žádné změně a v zamrzlém konfliktu došlo pouze na jejich minimální postup u Siversku. I zde se však bojuje spíše jen o vesnice.

Na pozadí bojů se odehrává mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), která se snaží z ukrajinského města Záporoží dostat k jaderné elektrárně v Ruskem kontrolovaném městě Enerhodar. V největší evropské jaderné elektrárně chtějí zástupci MAAE hovořit se zaměstnanci a zjistit situaci na místě.

Ukrajina tvrdí, že je elektrárna před plánovanou návštěvou pod ruským ostřelováním a v důsledku ruského ostřelování ukrajinský státní provozovatel Energoatom informoval o zastavení jednoho z reaktorů.

„V důsledku dalšího minometného ostřelování ruskými silami v areálu Záporožské jaderné elektrárny byla aktivována havarijní ochrana a provozní pátý blok byl odstaven,“ napsal Energoatom na svém telegramu.

Šéf MAAE Rafael Grossi doufá, že podaří vyjednat, že dozorčí orgán OSN bude moci v elektrárně zajistit „trvalou přítomnost“. Mise má dle něj „zabránit jaderné havárii“ a největší jadernou elektrárnu v Evropě pomoci zachovat.

Zajímavá zpráva v souvislosti s konfliktem na Ukrajině také přišla z Moskvy ohledně předsedy představenstva ruské ropné společnosti Lukoil Ravila Maganova, ten totiž podle agentury TASS ráno „vypadl z okna“ nemocnice na západě Moskvy.

V posledních měsících se úmrtí šíří mezi mnoha lidmi z ruského energetického byznysu. V únoru byl nalezen oběšený vysoký manažer Gazpromu Alexander Tyulakov, v dubnu měl spáchat sebevraždu finančník Vladislav Avajev napojený na Gazprombank, v květnu pak zemřel bývalý vedoucí pracovník energetického gigantu Lukoil Alexander Subbotin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…