Padlo trestní oznámení na Miloše Zemana. Do cesty se mu okamžitě postavil Ovčáček

26.01.2016 18:38

Český novinář, publicista a moderátor Zdeněk Šarapatka, který v minulosti vedl premiérský kabinet Miloše Zemana a Stanislava Grosse, podal na prvně jmenovaného trestní oznámení. A to kvůli výrokům ohledně nedemokratického zbavení se premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) kalašnikovem.

Padlo trestní oznámení na Miloše Zemana. Do cesty se mu okamžitě postavil Ovčáček
Foto: tan
Popisek: Bývalý tajemník premiérů, publicista a televizní moderátor Zdeněk Šarapatka

Zeman tento výrok pronesl v odpovědi jedné studentce na besedě v Tišnově, když se jej ptala, jakým způsobem je možné odstranit premiéra z funkce. Prezident odvětil, že to lze buď demokraticky volbami, nebo nedemokraticky výše uvedeným kalašnikovem.

Trestní oznámení od bývalého vedoucího Zemanovy kanceláře

Šarapatka následně podal trestní oznámení k rukám vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. „Přestože se pracovníci Kanceláře prezidenta republiky snaží výrok bagatelizovat poukazem na prezidentův údajný drobný ‚bonmot‘, vzbuzuje jeho obsah zcela reálné podezření na spáchání trestného činu,“ uvádí v trestním oznámení Šarapatka. „V současné vypjaté atmosféře, za níž se část společnosti značně radikalizuje a kdy sympatizanti ing. Miloše Zemana, sdružení ve spolku Českoslovenští vojáci v záloze, sdělili ústy svého člena Martina Holkupa veřejnosti v pořadu Reportéři v České televizi cit. ‚Nejdřív se bude střílet ve Strakově akademii a parlamentu‘, si je právně způsobilý občan a prezident republiky ing. Miloš Zeman nesporně vědom konkrétního rizika návodnosti svého veřejného výroku,“ dodal. Podle něj nemusí být tak výrok veřejností správně pochopen.

„Prezident republiky tak veřejně označil jako jednu z možností zbavení se předsedy vlády České republiky použití střelné zbraně. Právní kvalifikace takového činu pojem bonmot nezná,“ doplnil. 

Trestní oznámení podle svých slov podal i přesto, že si je vědom, že prezident republiky nemůže být po dobu výkonu funkce zadržen či trestně stíhán, ale není vyloučeno vyšetření trestného činu a následné označení jeho pachatele. „Pachatel trestného činu tak může být označen, aniž je trestán. Myslím, že to je dostatečná motivace,“ uzavřel.

Na Zdeňka Šarapatku již na svém facebookovém profilu zareagoval mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček. „Ach tak. Pan Šarapatka, toliko člen Rady České televize, podává trestní oznámení na pana prezidenta za konstatování, že svobodné volby jsou demokratickou možností a zbraň nedemokratickou,“ podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…