Pecina změní styk s úřady tak, aby se lidé přestali úředního šimla bát

19.05.2010 4:58

Přiblížit úřady co nejvíce občanům tak, aby jim veřejná správa co nejvíce vycházela vstříc. Pro to se snaží dělat ministerstvo vnitra maximum, tvrdí jeho šéf Pecina v rozhovoru pro týdeník EURO.

Pecina změní styk s úřady tak, aby se lidé přestali úředního šimla bát

Elektronizace úřadů, využívání moderních technologií při komunikaci s občany, zřizování informačních center, ale i programy směřující ke zlepšení komunikace úředníků s veřejností, to je jen zlomek projektů které z peněz Evropské unie podpořilo ministerstvo vnitra.

„My děláme všechno pro to, aby se lidé přestali bát úředního šimla. Realizují se nové projekty, které mají za úkol komunikaci s úřady občanům co nejvíce zjednodušit," řekl týdeníku EURO ministr vnitra Martin Pecina.

Změny v chování úřadů do praxe co nejdříve

V souvislosti s projekty veřejné správy se často používá pojem Smart Administration, což je vlastně strategie, která má za úkol přiblížit úřady co nejvíce občanům. „V praxi jsou to především projekty elektronizace veřejné správy a vzdělávání úředníků. Na financování těchto aktivit můžeme a chceme využívat dotace ze strukturálních fondů Evropské unie," upřesňuje Pecina.

Podle něj mohou evropské peníze pomoci posunout komunikaci úřadů a kvalitu jejich pracovníků o značný kus kupředu. „Proto je prvořadým úkolem našeho ministerstva urychlit celý proces schvalování dotačních programů tak, aby mohli občané poznat změny v chování úřadů v praxi co nejdříve," plánuje Pecina.

Lidem odpadne nesmyslné obíhání několika úřadů

Podle něj lze jako revoluční projekt hodnotit základní registry veřejné správy. „Registry budou celkem čtyři a budou vzájemně provázané, takže pokud například někdo změní trvalé bydliště, všechny úřady budou o změně ihned vědět," přibližuje ministr vnitra.

Podle něho tak odpadne obíhání několika úřadů, které lidem může připadat oprávněně jako nesmyslné. Zkušební provoz informačního systému základních registrů odstartuje již na začátku července letošního roku, start ostrého provozu je plánován o dva roky později.

Související:

Pecina: Na pořadu dne je i zavedení elektronických dokladů

Pecina: Datové schránky ušetřily 200 milionů korun 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…