Petříček chce pro země západního Balkánu evropskou perspektivu

05.11.2018 11:42

Země západního Balkánu musí mít garantovanou evropskou perspektivu. Česko a Slovensko budou společně apelovat na země Evropské unie, které mají k rozšiřování rezervovaný postoj, aby své stanovisko změnily. V rozhovoru s ČTK to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Středoevropské státy přitom podle něj mohou balkánským zemím nabídnout své zkušenosti z přístupového procesu k EU a z provádění potřebných reforem.

Petříček chce pro země západního Balkánu evropskou perspektivu
Foto: repro ČT
Popisek: Tomáš Petříček

„V případě západního Balkánu je zcela zřejmé, že tyto země by měly mít garantovanou evropskou perspektivu. Pro nás bude důležité, aby příští rok začala přístupová jednání s Albánií a s Makedonií, aby se urychlilo jednání s Černou Horou a se Srbskem,“ řekl Petříček. O věci jednal minulý týden na návštěvě Slovenska se svým kolegou Miroslavem Lajčákem. „Určitě budeme společně apelovat na naše partnery, ať už se to týká Francie nebo Nizozemska, aby přehodnotili svůj momentálně rezervovaný postoj k dalšímu rozšiřování,“ řekl.

Při provádění potřebných reforem, které vstup do EU vyžaduje, by balkánským státům mohly podle Petříčka pomoci zkušenosti zemí visegrádské skupiny (V4), tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. „Myslím, že země V4 jsou dobrou ukázkou toho, že motivace stát se členem Evropské unie vedla k tomu, že reformy probíhaly výrazně rychleji, než by asi proběhly bez té perspektivy,“ řekl.

Petříček se chce věnovat i další perspektivě zemí Východního partnerství, tedy skupiny států východní Evropy, s níž EU blíže spolupracuje. Projekt Východního partnerství bude podle něj patřit i mezi české priority předsednictví V4, které začne příští rok v červenci. Česko chce v tomto směru navázat na nynější slovenské předsednictví, které na příští rok plánuje zasedání V4 společně se zeměmi Východního partnerství.

Ministr řekl, že v rámci středoevropské spolupráce připravuje i jednání s dalšími sousedními státy. V říjnu navštívil Německo a minulý týden Slovensko, tento čtvrtek ho čeká cesta do Polska a jednání s protějškem Jackem Czaputowiczem především o bilaterálních tématech. „Máme velmi intenzivní kulturní spolupráci, Polsko je také nezanedbatelný obchodní partner, je to jeden z největších trhů pro české podniky. Také bychom se měli spolu soustředit na debaty kolem společné zahraniční a bezpečnostní politiky EU,“ řekl Petříček.

V listopadu by se Petříček měl sejít také s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártóem, který přijede na návštěvu Prahy. Připravuje se také cesta šéfa české diplomacie do Rakouska.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…