OS KOVO: Odboráři učí středoškoláky, jak se poprat s pracovní smlouvou

05.11.2018 11:34

Co čeká absolventy škol při nástupu do prvního zaměstnání? Jak má vypadat pracovní smlouva? Na co si dávat pozor při jejím uzavírání? Jaká jsou základní práva a povinnosti zaměstnance? Na tyto a další otázky odpovídají zástupci Odborového svazu KOVO (OS KOVO) při svých dnes již pravidelných přednáškách na jihočeských středních školách.

OS KOVO: Odboráři učí středoškoláky, jak se poprat s pracovní smlouvou
Foto: oskovo.cz
Popisek: Odborový svaz Kovo - logo

„K výjezdům do škol v regionu jsme se rozhodli na základě množících se žádostí ředitelů některých středních, především technických škol. Stávající učební osnovy totiž podle jejich vyjádření problematiku pracovně-právních vztahů zcela postrádají. A to přesto, že se aktuálně týká mnoha žáků posledních ročníků,“ uvedl jihočeský zmocněnec Odborového svazu KOVO Jan Švec.

Podstatou zhruba hodinových přednášek je seznámení žáků s hlavními úskalími reálné praxe. „Mezi hlavní témata tak patří informace o právech a povinnostech zaměstnance i zaměstnavatele, o tom, jak má vypadat pracovní smlouva, na co si dát pozor, jaké nároky vyplývají z pracovního poměru a podobně. Samozřejmostí jsou také informace o podmínkách bezpečnosti práce, onemocnění, pracovních úrazech a jejich odškodňování,“ poznamenal Švec.

Studenti se v rámci přednášek odborářů dozvědí mimo jiné detailní sdělení o odměňování za odvedenou práci, tedy o mzdě, prémiích a případných benefitech. „Za zcela zásadní považujeme vzdělání a informovanost v oblasti pracovně-právní, kde se podle našich zkušeností vyskytuje dlouhodobě největší množství nedostatků,“ doplnil vedoucí jihočeského Regionálního pracoviště Odborového svazu KOVO v Českých Budějovicích Rudolf Tkáč.

Jihočeští kováci vyjíždějí mezi středoškoláky na základě pozvání škol už několik let a žádostí o jejich přednášky přibývá. Zcela pravidelně se tak s nimi setkávají například žáci čtvrtých ročníků Střední odborné škole strojní a elektrotechnické ve Velešíně či Střední odborné školy Blatná.

Spolupráce se školami je však pouze jednou z dílčích aktivit OS KOVO na jihu Čech. V regionu funguje na slušné úrovni krajská tripartita a zdejší kováci se také spolu s Jihočeským krajem a Jihočeskou hospodářskou komorou pravidelně podílejí na podpoře technického vzdělávání na všech úrovních škol, od učilišť až po vysoké školy.

O výsledcích jihočeských zástupců OS KOVO, respektive jejich úspěšném kolektivním vyjednávání se zaměstnavateli, hovoří skutečnost, že průměrná měsíční mzda v bezmála šedesátce jihočeských průmyslových podniků, v nichž působí Odborový svaz KOVO, přesáhla v prvním pololetí letošního roku krajský průměr o téměř šest tisíc korun. Z porovnání údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) a interních statistik OS KOVO vyplývá, že zatímco průměrná hrubá mzda činila v Jihočeském kraji v prvních šesti měsících letošního roku měsíčně 27 833 korun, zaměstnanci v kovoprůmyslu dosáhli na 33 732 korun. To bylo o téměř 2,7 tisíce více i ve srovnání s celorepublikovým průměrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…