Podivné zakázky hned ve dvou firmách. Zdeněk Hřib ale popírá, že by se osobně účastnil nekalostí

18.10.2018 19:57

Piráti slavili v Praze v komunálních volbách úspěch. V jednáních o koalici zatím podle médií trvají na tom, aby Zdeněk Hřib, jejich lídr, byl primátorem. Ale jako u každého vítěze se začaly zkoumat Hřibovo zázemí a minulost. A vyšlo najevo, že byl zaměstnancem ne jedné firmy, kterou prověřovala policie, ale dokonce dvou. Psal o tom server Pražský deník. Jde o zdravotnictví.

Podivné zakázky hned ve dvou firmách. Zdeněk Hřib ale popírá, že by se osobně účastnil nekalostí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Zdeněk Hřib z volebního videa Pirátů

Podle Pražského deníku měl Hřib ve svém profesním životě smůlu, neboť pracoval hned pro dvě firmy, o jejichž zakázky se později začala zajímat policie. Sám Hřib popírá, že by s tím měl něco společného: „Nikdy jsem svědkem žádných problémů nebyl. Jako řadový zaměstnanec jsem na řízení firmy neměl vliv.“

Anketa

Jednání Radka Vondráčka v Rusku je nehorázné ponížení ČR, říká poslanec Pirátů Lipavský. Cítíte se poníženi?

3%
hlasovalo: 20310 lidí

Podle Pražského deníku působil Zdeněk Hřib ve společnosti Aquasoft jako obchodní poradce. Co Aquasoft udělal, že se o něj začala zajímat policie? Státní ústav pro kontrolu léčiv chtěl vytvořit centrální úložiště pro sběr dat z elektronických receptů a společnost Aquasoft zakázku vyhrála. První problém byl údajně ten, že nechal všechna citlivá data o pacientech této společnosti a sám se k nim nedostal, tudíž Úřad pro ochranu osobních dat přikázal zastavit sběr dat.

Pak se rozjel audit, v němž podle Pražského deníku bylo zjištěno, že samotná zakázka byla podezřelá. Aquasoft byl totiž údajně jediný, kdo byl do soutěže vpuštěn, a software, který si ústav objednal, dodal do osmi dnů od zadání zakázky, což je závažný důvod k pochybám o kvalitě nebo o tom, zda software nebyl dokončen již před zadáním. Za to údajně kasíroval 30 milionů. Hřib se brání, že on pracoval na úplně jiném projektu, což podle něj potvrdil i antimonopolní úřad.

Další firma, u které Hřib pracoval a měla škraloupy, je MD Access. „Jedna z neprůhledných firem, do které tekly desítky milionů korun z veřejného zdravotního pojištění přes skandály opředenou společnost IZIP,“ popsal ji Pražský deník. Šlo o projekt elektronické zdravotní knížky. IZIP měl práci, jež měl vykonávat, předávat právě MD Acces, přičemž platy v MD Access podle MF Dnes se pohybovaly v řádu 114 tisíc korun měsíčně a projekt nikdy nezačal správně fungovat. Zde se Hřib brání, že ve firmě strávil pouze čtyři měsíce a skandál s IZIP se odehrál až dlouho po jeho působení ve firmě.

Původní článek ZDE:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…