Podněcování k nenávisti. Novinář Etzler si vytweetoval trestní oznámení

29.10.2021 7:29 | Ze sítí

Novinář na volné noze, ale také dlouholetý spolupracovník České televize nebo americké CNN, Tomáš Etzler se vyjádřil k tématu očkování. Velmi radikálně. Napsal, že „neočkovaní neumírají dost rychle“ a to už bylo na advokátku Janu Zwyrtek Hamplovou moc. Přikročila k akci. Nahlédněte.

Podněcování k nenávisti. Novinář Etzler si vytweetoval trestní oznámení
Foto: Repro Youtube
Popisek: Tomáš Etzler, novinář, bývalý zpravodaj v Číně

Očkování proti nemoci covid-19 v Česku stále vázne. Před těžkým průběhem onemocnění covid-19 je chráněno asi 60 procent populace. Ve srovnání kupříkladu s Portugalskem, kde se nechalo naočkovat přes 85 procent lidí, Česko zaostává. Zaostává, i když politici i odborníci upozorňují, že očkování je fakticky jedinou cestou, jak se vrátit k normálnímu životu, ve kterém už nebudou nemocnice plné covid pacientů, zdravotnictví bude pracovat v běžném režimu a lidé, kteří potřebují operaci, ať už náhradu kyčelního kloubu či jiný zákrok, se jí konečně dočkají.

Jenže teď na podzim, v době velkého rozmachu respiračních onemocnění, se covidu opět daří a nemocnice se pomalu plní lidmi. S těžkým průběhem nemoci se potýkají především lidé neočkovaní. A přece se nezdá, že by tato informace stačila k tomu, abychom dosáhli podobné proočkovanosti jako v Portugalsku. Zájem o očkování sice roste, ale jak končící ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch, tak jeho pravděpodobný nástupce profesor Vlastimil Válek (TOP 09) by si přáli, aby byl zájem o očkování vyšší.

Novinář Tomáš Etzler se zamyslel nad tím, co by motivovalo lidi k tomu, aby se nechali očkovat. A dospěl k poměrně radikální myšlence. „Neočkovaní neumírají dost rychle,“ napsal na sociální síti Twitter.

Tomáš Etzler promluvil

Právničce Janě Zwyrtek Hamplové z platformy Zdravé fórum to hnulo žlučí. Rozhodla se na Etzlera podat trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob a ze spáchání trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.

„Čekala jsem několik dnů, zda se po zděšených reakcích veřejnosti jak z řad očkovaných, tak neočkovaných, pan Etzler omluví, a výrok ze sítě stáhne. Nestalo se tak. Protože jeho slova se týkají například mé maminky, a milionů dalších slušných lidí v naší zemi včetně mě, hluboce mne ten výrok zasáhl. Projev nenávisti není a nesmí být nikdy připuštěn v civilizované společnosti jako forma vyjádření názoru," uvedla ke svému rozhodnutí Jana Zwyrtek Hamplová.

Výrok je podle ní o to horší, že Tomáš Etzler je veřejně známou osobností s určitým dosahem do společnosti. Podle advokátky by měl proto o to víc vážit slova. Jako vysokoškolsky vzdělaný člověk by se o lidech neočkovaných proti nemoci covid-19 neměl vyjadřovat tak, jak se vyjádřil. Tak to vidí advokátka.

Jana Zwyrtek Hamplová k tomu poznamenala, že kdyby Etzler hypoteticky napsal, že „Romové neumírají dostatečně rychle“ nebo že „Černoši neumírají dostatečně rychle", už by se o jeho výrok zajímala policie. A v případě „neočkovaných“ osob by to mělo být také tak.

„Co kdyby tam namísto 'neočkovaných' bylo napsáno nějaké etnikum? Nebo lidé s handicapem? Umíte si představit, co by se dělo? Proč se o neočkovaných může psát takto beztrestně? A nikomu to nepřijde divné?“ zeptala se na Zwyrtek Hamplová na sociální síti Facebook.

Tomáš Etzler promluvil

Tomáš Etzler promluvil

Tomáš Etzler promluvil

Tomáš Etzler promluvil

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…