Policie byla zpolitizovaná vždy. Teď není a politici se bojí, píše Pehe

18.07.2012 22:31

Komentátor Jiří Pehe shrnul současnou situaci kolem politizace policie. Má za to, že za veškerou politizaci jsou odpovědni politici, nikoli policie. Politici, kteří se bojí toho, že skončilo zametání kauz pod koberec.

Policie byla zpolitizovaná vždy. Teď není a politici se bojí, píše Pehe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Pehe nejprve shrnuje události posledních dnů a spor ministra financí Miroslava Kalouska a policejního prezidenta Petra Lessyho, vydání Vlasty Parkanové nebo Davida Ratha. S jeho vydáním totiž žádné problémy a útoky na policii nebyly.

Všechno se změnilo neodvolatelností policejního prezidenta

„Shrneme-li dosavadní události, lze tedy na otázku o údajné politizaci policie odpovědět tak, že policie po dlouhá léta možná zpolitizovaná byla, a to zejména proto, že levicové i pravicové vlády mohly poměrně snadno vyměnit nejvyšší policejní funkcionáře. Policie tedy skutečně po mnoho let korupční kauzy, v nichž figurovali vysoce postavení politici, buď nevyšetřovala anebo je odkládala,“ konstatuje Pehe.

Politizace policie podle komentátora skončila zákonem o neodvolatelnosti policejního prezidenta. „Tento proces bychom mohli interpretovat jako posun směrem k jisté depolitizaci justice i policie. Jenže vysoce postavení politici mají, jak se zdá, z tohoto vývoje strach, a vše, co se děje jak okolo případu letadel CASA, tak v případě odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, který navzdory svým dřívějším pochybením dal odpolitizování justice i policie zelenou, nasvědčuje tomu, že se ze všech sil snaží vrátit ke starým poměrům,“ píše Pehe.

Místo argumentů, proč by neměla být vydána Parkanová, zvítězily podle komentátora jen laciné útoky. „Jinými slovy, za vše, co se bude v konfliktu mezi policí a vládními politiky dále dít, nesou primárně odpovědnost politici,“ myslí si Pehe.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…