Polsko: Zákaz na obilí z Ukrajiny u nás. Ale dál ho převezeme co nejvíc

25.09.2023 9:42

Válka na Ukrajině pokračuje a papež František se tentokrát zcela jasně postavil na stranu Ukrajiny, když prohlásil, že zadržování zbraní Ukrajině činí z ukrajinských lidí mučedníky. Současně se zdá, že se postupně daří narovnat polsko-ukrajinské vztahy. Polský prezident Andrzej Duda vystoupil se zásadním prohlášením. Rusko provedlo další z brutálních raketových útoků na jedno z ukrajinských měst. Zprávy z fronty naznačují, že Rusové prozatím odolávají dalšímu ukrajinskému tlaku.

Polsko: Zákaz na obilí z Ukrajiny u nás. Ale dál ho převezeme co nejvíc
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva

Zdá se, že polsko-ukrajinské vztahy se opět pomalu narovnávají. Polsko připravilo tranzitní koridory, které umožní ukrajinským zásilkám obilí pohybovat se přes jeho území a dostat se do zemí, které to nejvíce potřebují. Na veřejnosti to oznámil polský prezident Andrzej Duda. Anglicky mluvící čtenáře o tom informovala americká zpravodajská stanice CNN. Polsko se před pár dny spolu s Maďarskem a Slovenskem rozhodlo blokovat dovoz ukrajinského obilí.

„Snažíme se pomoci Ukrajině a těm zemím, které tuto pomoc vyžadují. Věřím, že je správné rozhodnutí, že polská vláda zachovala zákaz prodeje ukrajinského obilí na polském trhu," řekl Duda v rozhovoru pro polské televizní kanál TVP1 v neděli s odkazem na země, které čekají na ukrajinské obilí jako na zásadní zdroj dodávek potravin pro obyvatelstvo. „Musíme udělat vše pro to, aby tranzit byl co největší,“ dodal Duda podle prohlášení jeho úřadu.

Anketa

Má smysl pořádat v nejbližší době další demonstrace proti vládě?

93%
5%
hlasovalo: 34152 lidí

Ruskem podporovaní separatističtí vůdci zavádějí zákaz vycházení. Zákaz vycházení a cenzura komunikací vstoupily v platnost v neděli v samozvané Doněcké lidové republice na východě Ukrajiny. Zákaz vycházení potrvá od 23 hodin. do 4:00 místního času ve všední dny, počínaje pondělím, podle dekretu podepsaného Ruskem podporovaným lídrem regionu Denisem Pušilinem, uvedla státní tisková agentura TASS. Dodatečný dekret uvaluje vojenskou cenzuru na poštu, internetovou komunikaci a telefonní rozhovory. Server katarské televize Al-Džazíra doplnil, že dekret zakazuje jakékoliv veřejné shromáždění nebo masovou akci bez oficiálního vojenského souhlasu.

Papež František pronesl projev, v němž se jasně zastal Ukrajiny. V sobotu řekl novinářům, že zadržování zbraní Ukrajině dělá z ukrajinského lidu „mučedníky“. Promluvil takto k novinářům po cestě z návštěvy Marseille.

Mezitím Rusko pokračuje v útocích na ukrajinské území. Mimo jiné došlo k útoku na město Kremenčuk. Kremenčuk je město na střední Ukrajině. Leží v nížině na levém břehu Dněpru, zhruba 350 km od Kyjeva a došlo zde k útoku, po kterém počet obětí narostl již na 55. Informuje o tom server Ukrajinská pravda. Útok se odehrál již 22 září, ale počet obětí stále roste. V nemocnici leží ještě 19 lidí.

„V nemocnici je ošetřeno 19 lidí, z toho jedno dítě. Zraněno bylo celkem šest dětí. Mezi oběťmi je také jedna těhotná žena.“

Dmytro Lunin, šéf Poltava OVA, na Telegramu oznámil, že jedna z ruských raket byla sestřelena, ale další usmrtily několik civilistů.

Zprávy z fronty naznačují, že Rusové prozatím odolávají dalšímu ukrajinskému tlaku.

„Ruské síly nadále vynakládají značnou bojovou sílu na protiútoky, aby udržely své současné pozice, a zdá se, že odolávají operačně správnému postupu spočívajícímu v ústupu do připravených obranných pozic dále na jihu,“ napsal washingtonský Institut pro studium války (ISW). „Ruské velení vybudovalo na jihu Ukrajiny vícevrstvou obranu, která by ruskému velení umožnila rozmístit bránící se ruské síly do hloubky v následujících obranných liniích,“ pokračoval institut s tím, že Rusové vyčlenili značné fyzické síly i velké množství materiálu na vybudování obranných pozic na jihu země. Současně Rusové přechází do protiútoků, ale podle ISW není jasné, jak velký význam mají pro zpomalení ukrajinského postupu.

ISW informuje

ISW informuje

ISW informuje

ISW informuje

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

poláci nebudou mít těžkou práci, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 25.09.2023 11:49:12
převézt co nejvíc obilí z ukrajiny dál. Nebudou to mít ani moc daleko, fialová hrůzovláda ho ráda přijme na českém území. "Lůzo žerte" co panstvu spadne ze stolu a co vám laskavě přenechá.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…