Pořádný průvan: Le Penová prý porazila Macrona. Dosavadní pořádek europarlamentu skončí

26.05.2019 22:24

Francouzské volby do Evropského parlamentu vyhrálo podle odhadů krajně pravicové Národní sdružení Marine Le Penové s 24 procenty. Frakce, do níž Le Penová spadá společně s italskou Ligou Severu Mattea Salviniho a českým hnutím SPD Tomia Okamury, tak posiluje. Dosavadním pořádkům je podle všeho konec.

Pořádný průvan: Le Penová prý porazila Macrona. Dosavadní pořádek europarlamentu skončí
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Marine Le Penová

Macronova strana je s 22 procenty druhá. Macronův úřad označil výsledky za zklamání. Nezmění však podle všeho jeho politiku. Podle Marine Le Penové jde o vítězství lidu. Ten si takto důstojně vzal zpět moc, míní Le Penová.

Dvě frakce, v nichž se v dosavadním europarlamentu sdružovaly nacionalistické a protiunijní strany, by nyní mohly získat 113 mandátů. Lidovci by mohli obdržet 177 mandátů, socialisté 147 mandátů a liberální ALDE, do nějž spadá i Babišovo hnutí ANO, 101 křeslo. Do ALDE by se měla začlenit i Macronova strana. Nadpoloviční většina lidovců a socialistů v Evropském parlamentu tak končí.

V polských volbách do Evropského parlamentu zvítězila podle prvních odhadů Kaczyńského vládní strana PiS se 42 procenty. Opoziční koalice je o tři body zpět. 

Ve Španělsku pak podle odhadů vyhráli vládní socialisté Pedra Sáncheze, kteří by v Evropském parlamentu mohli mít místo současných 14 poslanců hned 18.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…